Foci

A foci-vb miatt balhéztak a brazilok

brazil tüntetések (brazília, brazil tüntetések, )
brazil tüntetések (brazília, brazil tüntetések, )

Tüntetők zavarták meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkárának a látogatását Brazíliában.

Jerome Valcke azért ment a dél-amerikai országba, hogy az utolsó hivatalos FIFA-vizit keretében ellenőrizze a 2014-es világbajnokságra készülő, jelentős gondok közepette épülő stadionokat.

Cuiabában, a helyi Arena Pantanalban mintegy félszáz fős csoport bukkant fel a főtitkári inspekció közben, s a tiltakozók ismét a vb-vel kapcsolatos kiadások megkurtítását követelték. “Kevesebb kupa és több nevelés” – hirdette például az egyik transzparens, amelyet a stadionba bejutott tüntetők magukkal hoztak.

Valcke sajtótájékoztatóján a demokrácia részének minősítette a keddi megmozdulást, de arra kérte a demonstrálókat, hogy a stadionban dolgozók munkáját ne zavarják. Hozzáfűzte: a világbajnokság “egy lehetőség arra, hogy sok dolog megváltozzék”.

A tervek szerint négy meccset játszanának az Arena Amazonasban, utána börtön lehet belőle
Fotó: AFP

Aggódnak a világbajnokságért

Júniusban, a vb főpróbájának tekintett Konföderációs Kupa idején hatalmas tömegeket mozgósító, az országot megrengető tüntetések zajlottak Brazília-szerte. A közösségi hálókon szervezett, gyakran erőszak kísérte megmozdulások június 20-án érték el a tetőpontjukat, ekkor több mint egymillió brazil – közöttük 300 ezer riói – vonult az utcákra, azt követelve, hogy vessenek véget a korrupciónak, és a világbajnoksággal kapcsolatos irdatlan kiadások helyett inkább az egészségügyi ellátásba és az oktatásba ruházzanak be többet. Haláleset is történt: Sao Paulo állam egy kisebb városában elgázoltak három felvonulót, s az egyikük belehalt a sérüléseibe.

Valcke mostani útja előtt a FIFA több ízben is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a vb-nek otthont adó stadionok nem készülnek el határidőre. A legutolsó dátum, amikorra minden munkával végezniük kell(ene) a braziloknak, december 20.
A világbajnokság 2014. június 12-én kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik