Belföld

Részben lebontják a Kossuth téri kordont

Az MTI információi szerint a Parlament főlépcsőjével szemben néhány héten belül lebontják a kordont, és virágládasort tesznek a helyére.

Kibővítik a lezárt részt, és egy második virágládasorral a képviselők számára kerítenek el parkolóhelyet – értesült az MTI. Erről Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke állapodott meg a rendőrséggel. Azt is tervezik, hogy azokon a szakaszokon, ahol megmarad a kordon, nagyméretű tájékoztató anyagokat helyeznek el, amelyeken a Kossuth tér rendezésének látványterveit mutatják majd be. Az V. kerületi Kossuth tér helyzetének rendezése a 2006 őszétől kialakult állapotok miatt vált szükségessé.


Február 8-án Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Demszky Gábor főpolgármester megállapodott abban, hogy a főváros a Kossuth teret az Országgyűlésnek adja tulajdonba vagy használatra, és az Országház környékén közpark létesül. Szili Katalin tárgyalt Rogán Antal kerületi polgármesterrel, aki kijelentette: elfogadhatónak tartja, hogy az Országház körüli terület közpark legyen.


Gyurcsány Ferenc kormányfő március közepén levélben vállalt kötelezettséget arra, hogy a rendezés költségeinek túlnyomó részét a központi költségvetésből fedezik. A Fővárosi Közgyűlés március végén kormánypárti és MDF-es támogatással szavazta meg a Kossuth tér átadásáról szóló városvezetői javaslatot, ennek alapján írta alá a főváros és az Országgyűlés Hivatala április 13-án azt a szerződést, amelynek értelmében a Parlament használatba 50 évre megkapja a Kossuth teret. Az Országgyűlés által májusban kiírt tervpályázatot az S73 Kft. nyerte meg, az új közpark a jövő év végére készülhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik