Foci

Két pontot kiengedett a kezéből az USA

Az USA-Portugália összecsapás volt a vasárnapi játéknap záró mérkőzése, és a várakozásoknak megfelelően elég sok izgalmat tartogatott. A 2-2-es döntetlennel záruló találkozó eredménye viszont mindkét félnek csalódás.

Mindkét válogatott a győzelemért lépett a pályára, és bár az európaiak csúnyán kikaptak Németországtól az első meccsen, az amerikaiak nem vették félvállról a CR7-tel felálló alakulatot, és Cristiano Ronaldóék is komolyan vették az ellenfelet. Ennek eredménye egy kiélezett ütközet lett, ahol rögtön az elején portugália vezetést szerzett, majd az Egyesült Államok fordított, és egy utolsó perces portugál találattal végül 2-2 lett az eredmény.

Az iksz azonban nem igazán ideális végeredmény egyik válogatott számára sem, noha az amerikaiak nyilván jobban jártak vele ellenfelüknél.

„Ez semmiképp nem nevezhető jó eredménynek. Matematikailag nem estünk még ki, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. Nem csak azért, mert Ghánát le kell győznünk, hanem azért is, mert megfelelő eredménnyel kell, hogy végződjön a Németország-USA találkozó. Most mindent bele kell adnunk az utolsó meccsen, és kihozni a maximumot abból a minimális esélyből, ami még maradt számunkra.” – elemezte a kialakult helyzetet Paulo Bento, a portugál válogatott szövetségi kapitánya a fifa.com-nak.


Fotó: Europress fotóügynökség

Szerencséjükre a németek nem arról híresek, hogy taktikai szempontból közelítsék meg az utolsó csoportmeccset, és rámenjenek a továbbjutást érő döntetlenre, nem valószínű, hogy Joachim Löw és válogatottja odaajándékozna két pontot az Amerikai Egyesült Államoknak azért, hogy játékosait pihentesse. Egyébként is, noha Ghána ellen „csak” egy 2-2-re futotta a Nationalelfnek, nem úgy néz ki, mintha a németeknek annyira muszáj lenne az a pihenő.

A tegnapi nap a futballtörténelem jegyében telt: Algéria után az amerikaiak is olyat tettek, ami még sosem siekrült. Az USA-nak korábban egyszer sem sikerült hátrányból fordítania világbajnoki mérkőzésen. Ehhez hozzátette a magáét a meccs emberének választott Tim Howard, a tengerentúliak hálóőre, aki a 45. percben parádés kettős védést mutatott be.

„Egy kicsit csalódottak vagyunk, de optimisták. Azt reméltük, hogy ezután fél lábbal már a 16 között leszünk, végülis ott tartunk, ahol akartunk: úgy futunk neki az utolsó csoportmeccsnek, hogy jó esélyünk van a továbbjutásra. Az edzői gárda jól összerakta nekünk a taktikát, a portugálok túl sok problémát nem okoztak számunkra és elkerülhettük volna azt a két gólt is. Nem hagyhatjuk, hogy az utolsó pillanatban bekapott találat elvegye a kedvünket.” – mondta Howard a találkozó után.

Az USA kispadján ülő Jürgen Klinsmann, a német válogatott és a Bayern München korábbi edzője szintén a jövőre függeszti tekintetét.

„Amikor az utolsó pillanatban kapsz be egy gólt, az szerencsétlen. A fiúk kiemelkedő teljesítményt mutattak ma, és bár így az út kicsit hosszabb, szeretnénk legyőzni Németországot, és úgy biztosítani helyünket a legjobb 16 között. Kicsit frusztráló ez a döntetlen, de keményen fogunk dolgozni, hogy több ne csússzon be.” – állt pozitívan a dolgokhoz a mester.

Fotó: Europress fotóügynökség

A csoportkör utolsó mérkőzésén egyébként az Egyesült Államok malmára hajthatja a vizet, hogy Klinsmann nyilvánvalóan jól ismeri a németek stílusát.

A 4-4 ponttal álló amerikaiaknak és Németországnak elég egy döntetlen a továbbjutáshoz, a portugál támadóknak viszont mindenképp túl kell járniuk a ghánai védelem eszén. Ghána sem fogja viszont könnyen adni a három pontot, mert nekik is van még esélyük a továbbjutásra. Ha bármelyik mérkőzés döntetlen, USA és Németország kerül a nyolcaddöntőbe, viszont ha egyik sem, akkor a Ghána-Portugália találkozó győztese azonos pontszámmal áll majd a másik összecsapás vesztesével, és gólkülönbség fog dönteni a második továbbjutást érő helyről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik