Belföld koronavírus

A tanárok többsége 1-est ad az iskolai járványkezelésre

A pedagógusok többsége nem érzi magát biztonságban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra hívja fel a figyelmet, felmérése szerint hiteltelen az oktatás irányítóinak optimizmusa, a terepen dolgozók több mint 80 százaléka úgy érzi, munkahelyén nincsenek meg a biztonságos munkavégzés feltételei.

A PDSZ szeptember elején jelezte Müller Cecíliának, Kásler Miklósnak és Orbán Viktornak is, nem biztonságosak az oktatási intézmények. Ezt erősítették meg a kérdőívét kitöltők, akik  átlagosan 2-est adtak a kormány járványkezelésére.

A szakszervezet a „nedolgozzingyen” oldalán azt írta, a nemzeti konzultációval ellentétben, ahol nehéz olyan választ adni, ami nem a kérdező álláspontját erősíti, náluk 1-7-ig lehetett osztályozni.

Nem meglepő módon a válaszadók többsége (40.9%) szerint a kormányzat járványkezelése az oktatási intézményekben elégtelen (1).

100%-os táppénz: csak a mese

A PDSZ szerint tovább ront a helyzeten, hogy teljes táppénzként értelmezik, amikor a dolgozót úgy küldik karanténba, hogy közben otthonról dolgozik. A szakszervezet tömegesen kap visszajelzést  arról, hogy – Kásler miniszter bejelentésével szemben – a 100%-os táppénz nem biztosított.

A válaszadók 15,8%-a jelezte, volt már karanténban. Közülük csak 6,6 százalék kapott 100%-os táppénzt, 22.4% teljes illetményt (mert otthonról ellátta feladatait). A karanténba, táppénzre kényszerült válaszadók több mint fele (56,6%) 60 százalékos táppénzzel, avagy illetmény nélkül mentesítve (3,1%) maradt otthon.

Pedagógusok Szakszervezete: három tanár halt meg eddig koronavírusban
A 24.hu információi szerint az elhunyt pedagógusok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Budapesten és Vas megyében tanítottak.

Ez a helyzet többletmunkát kíván, de a pedagógusok csaknem 80%-ának nem fizetik ki a helyettesítéseket. A PDSZ szerint a kérdőívét kitöltők 8%-a számolt be arról, hogy kifizetik a túlmunkáit a Munka törvénykönyve szerint, 12% a „néha igen, de jellemzően nem” bizonytalanságában dolgozik.

Tízből három pedagógus szerint fertőződött meg felügyelete alatt lévő gyermek, fiatal koronavírussal, de a kitöltők 42%-a jelezte azt. hogy valójában képtelenség megtudni, előfordul-e koronavírus-fertőzött gyermek az intézményben. A felmérés részletei itt. 

Barabási Albert-László: éhbér nem ad jövőképet
A világhírű hálózatkutató sürgette, hogy az orvosok után a tanárok is kapjanak jelentős béremelést.

Módszertan 

A felmérés 1595 ember megkérdezésével készült. A válaszadók 51,9%-a általános iskolában, 15,2%-a gimnáziumban, 13,5%-a óvodában, 10,4%-a szakképző intézményben dolgozik. A kérdőívet a legtöbben Budapestről és Pest megyéből töltötték ki, valamennyi megyéből érkezett értékelhető válasz, a legkevesebb Nógrád megyéből. A válaszadók 64.8 százaléka 46 éves vagy annál idősebb, 27.4 százaléka pedig 56 éves vagy annál idősebb volt.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik