Nagyvilág koronavírus

Donald Trumpot kórházba szállítják

Kevesebb mint 24 órával azután, hogy Donald Trumpnál kimutatták a koronavírust, az amerikai elnököt beszállítják a Walter Reed Katonai Kórházba – közölte magyar idő szerint késő este a Fehér Ház. A hivatalos közlemény szerint az elnöknek továbbra is enyhék a tünetei, jó a kedve és egész nap dolgozott. Ugyanakkor a szakemberek tanácsára a következő napokban a kórházból fogja ellátni a hivatali kötelezettségeit.

Alyssah Farah kommunikációs munkatárs azt mondta, hogy továbbra is az elnök irányítja a munkát a Fehér Házban. Arra az újságírói kérdésre, hogy át fogja-e adni a feladatait valaki másnak, például az alelnöknek, Judd Deere helyettes sajtótitkár úgy felelt: „egyáltalán nem”.

Trumpot a Fehér Ház kertjében landolt Marine One elnöki helikopter segítségével szállítják át a kórházba.

A CNN úgy értesült, hogy Trumpnak egész nap láza volt, de ez belefér a Fehér Ház által közölt „enyhe tünetek” közé. A New York Times az elnök tüneteit sorolva hőemelkedésről, orrdugulásról és köhögésről írt.

A Fehér Ház orvosa megerősítette azt a korábbi információt is, hogy az elnök fáradékony. Az orvos közlése szerint Trump cinket, D-vitamint, melatonin és aszpirint kapott, továbbá egy kísérleti módszer keretében egy dózis Regeneront. Utóbbiról a Bloomberg nemrég azt írta, hogy segít csökkenteni a vírus mennyiségét a szervezetben. A first lady Melania Trump szintén elkapta a vírust, ő kicsit köhög és fáj a feje, de nála lázról vagy hőemelkedésről nem írtak.

Joe Bident, aki kedden Trumppal együtt vett részt az elnökjelölti vitán, pénteken kétszer is letesztelték koronavírusra, és mindkét alkalommal negatív lett az eredmény. A demokrata párti politikus ezért tovább folytatja a kampányt, viszont stábja Trump diagnózisát követően bejelentette, hogy a fejlemények miatt felfüggesztik a negatív üzenetű reklámok sugárzását.

Kiemelt kép: Brendan Smialowski/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik