Belföld

Göncz Kinga: jól működik a magyarigazolványok rendszere

A magyarigazolványok rendszere jól működik, ezért felesleges az igazolványokat ötévenként megújítani – jelentette ki a külügyminiszter a köztelevízió kedd reggeli műsorában.

„A magyarigazolványok érvényességi idejének meghatározását az indokolhatta, hogy kezdetben nem tudta senki, ez a rendszer miként fog működni, és mekkora lesz az igénylések száma” – mondta Göncz Kinga a Nap-keltében. Hangsúlyozta, hogy az igazolványok igénylésének üteme mára lelassult, hiszen azok többsége, akik erre igényt tartottak, már kiváltotta az igazolványt. A fiatal nemzedékből azonban mindig lesznek új igénylők – tette hozzá, kiemelve, hogy számukra sok kedvezményt nyújt az okmány. Megjegyezte, a magyarigazolványokkal sohasem volt probléma, ehhez mindig csak pozitívumok kötődtek.

Beszélt arról is, hogy a nemzeti vízumból eddig nagyon keveset, csupán néhány ezret adtak ki. Ha Magyarország csatlakozik a schengeni térséghez, akkor a Kárpátalján, illetve a Vajdaságban élő magyarok számára fontos lesz a nemzeti vízum kiválthatósága, amely többszöri belépésre, hosszabb tartózkodásra jogosít.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy az uniónak eleinte ugyan voltak fenntartásai, de végül elfogadta a nemzeti vízumot, éppen ezért vannak a vízum kiadásának feltételei, ezért kellenek hozzá igazolások. Egyértelmű, hogy ez nem fog migrációs nyomást jelenteni az európai országokra – mondta Göncz Kinga.

A magyar állam eddig 870 ezer magyarigazolványt adott ki, amelyek közül soknak hamarosan lejár az ötéves érvényességi ideje. Ezt a jövőben nem kell meghosszabbítani, korlátlan ideig érvényesek lesznek. A változásokhoz törvénymódosítás szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik