Belföld

Martonyi cáfolja ügynökmúltját

Martonyi János határozottan cáfolta, hogy kommunista besúgó lett volna. Az SZDSZ ismét az ügynöktörvény megalkotását szorgalmazza.

Martonyi János csütörtökön határozottan cáfolta dr. Kende Péter állításait. „Nem voltam hálózati személy, nem végeztem hálózati tevékenységet, nem működtem együtt az állambiztonsági szervekkel, nem voltam informátor. Ezzel szemben 25 éven keresztül ellenséges személyként tartottak nyilván (…) Amiről ez a támadás szól, feltehetően azok a beszámolók, amelyeket a hatvanas évek második felében a tanulmányutamról írtam, az akkor hatályos rendelkezések szerint” – hangsúlyozta a volt külügyminiszter.

Dr. Kende Péter újságíró, szociológus csütörtökön az MTI-nek adott interjúban beszélt arról, hogy véleménye szerint Martonyi János volt külügyminiszter Marosvásárhelyi fedőnéven III/II-es informátorként írt jelentéseket külföldi útjairól. Kende az Élet és Irodalom (ÉS) című hetilap pénteki számában megjelent cikkében tette közzé ezzel foglalkozó írását.

A liberális párt reagálása szerint a közélet tisztaságához az is szükséges, hogy a nyilvánosság értesüljön arról, a vezető pozíciókban lévők mit tettek az állampárti diktatúra idején. Ezért a közéletet rendszeresen borzoló, politikai okokból kiszivárgó akták, a múlttal való zsarolás és botrányok helyett őszinteségre, egy jobb, új törvényre van szükség – hangsúlyozza az SZDSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik