Kultúra

Punya, egri százráncú köpeny és csoki minden mennyiségben

Használjuk ki a jó időt, szabadtéri és beltéri programokat ajánlunk családosoknak és felnőtteknek egyaránt.

Tudod mi az a punya?

Találkoztál már a sokacokkal? Hallottál már az Egri százráncú köpenyről? Szeptember 19-én és 20-án kiderül. A Skanzen pünkösdkor megszokott hagyományos rendezvényének idén szeptemberben ad helyet a múzeum. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban felfedezheted az ország szellemi kulturális örökségeit és találkozhatsz a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő a közösségekkel. Lesz többek között:

  • Rajkó-módzser: Hangszer – és zenei bemutató,
  • magyarországi kékfestés hagyománya: nyomódúc-készítés, mintázás foglalkozás,
  • novaji remélés: farsangi kellékek és maskarák bemutatója, kormos kezek,
  • halasi csipkevarrás, balatonendrédi vert csipke készítésének bemutatója, höveji csipkekészítés,
  • Lipicai lótenyésztés hagyománya, lovasbemutató

Ezenkívül fellép: Herczku Ágnes Quartet, Erdőfű és Balogh Melinda.

Fotó: Skanzen

További információk a programokról és jegyárakról a Skanzen honlapján.

Öt új bemutatóval várja a közönségét a Budapest Bábszínház

Az évad első nagyszínpadi premierje Václav CtvrtekRumcájsz című, a jičíni suszterből lett rabló meséje, ami már műsoron van.

Részlet Václav Ctvrtek: Rumcájsz című bábelőadásból. Fotó: Bábszínház

Decemberre, a karácsonyi készülődés időszakára a kisiskolásokat és családjukat megszólító Kisrigókat tervezi a bábszínház. Ez a szívmelengetően szép előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája. A 2021-es év újdonsága lesz a Helló Héraklész! című nagyszínpadi produkció a tíz éven felülieknek. Tasnádi István író kifejezetten a bábszínház társulata számára írta új darabját Héraklész mítoszából, amelyben a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről.

Az előadásokról és a jegyekről bővebben a Bábszínház oldalán.

Csoki minden mennyiségben

Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnep lesz a Bazilikánál szeptember 18-20. között. A fesztiválon Magyarországról és külföldről  érkező kézműves manufaktúrák, gyártók és kereskedők mutatják be termékeiket. A kiállítók az ismert és szeretett, kereskedelmi forgalomban lévő édességeken kívül bemutathatnak különlegességeket, ritkán látható és élvezhető finomságokat, valamint külön erre az alkalomra készített édességeket is. A belépés ingyenes.

Közzétette: Édes Napok csokoládé- és édességünnep – 2020. szeptember 11., péntek

38. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Rendhagyó idők rendhagyó megoldásokat kívánnak- írtuk legutóbbi cikkünkben, melyben a nyertes pályaművekből válogattunk.

A kiállítás szervezői azon dolgoznak, hogy – a körülményekhez alkalmazkodva – a megszokott színvonalon mutassák be a tavalyi esztendő legjobb, legérdekesebb sajtófotóit. A tárlat november 15-ig, belépődíj fizetése mellett lesz látogatható.

A kiállításról bővebben a Capa Center oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik