Kultúra

Karakterben karanténban – a kijárási korlátozásokra reagál a Katona menő évadkönyve

A karantén időszakára reagáló, különleges fotósorozat készült a Katona József Színház idei évadkönyvébe, és az eredmény elég menő lett. Az ötlet az volt, hogy a színészekről jelmezben, karakterben az előadásokon készült fotókat némi fotós és képszerkesztési varázslat segítségével áthelyezzék a színészek otthonába, ahová, ugye, a járvány miatt kényszerültek.

Az évadkönyv fotózása is mutatja a járvánnyal kapcsolatos tehetetlenségünket. (…) Szép és filozofikus, ugyanakkor mulatságos gondolat, hogy az előadás nélkül maradt színész otthon, saját lakásában kénytelen tovább játszani szerepét

– mondta el a koncepcióról Máté Gábor igazgató.

A karantén időszakára reagáló, különleges képsorozat készült a Katona idei évadkönyvébe!Máté Gábor: "Az évadkönyv…

Közzétette: Katona József Színház – 2020. augusztus 16., vasárnap

Az ötlet a színház marketing-csapatától, Horváth Mátétól, Kazimir Annamaritól és Wiegandt Júliától származik, a megvalósítást pedig Neményi Márton fotóriporterre – egykori kollégánkra – bízták, aki korábban már híres festmények szereplőit photoshopolta utca- és sajtófotóira, így volt némi gyakorlata a dologban. A képekhez használt eredeti előadásfotókat Dömölky Dániel és Horváth Judit készítette, a színészek lakását színészekkel pedig Neményi Márton fotózta, mindezt a járványügyi szabályok betartásával, ami adott némi további nehezítést is a dologhoz, és a műfaj jellegéből adódó aprólékosság, precizitás és kézműves jelleg is meglehetősen hosszúra nyújtotta a munkát, ám az évadkönyv végül elkészült, és a jegypénztár nyitását követően, azaz augusztus 17., 13 órától megtalálható a Katona József Színház Közönségszolgálati Irodájában és az Előcsarnokban.

Kiemelt kép: Elek Ferenc A királyi úton című előadásban, Donald Trumpként. Dömölky Dániel / Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik