Belföld koronavírus

Jakab: több járvány, kevesebb pénz az állami fejeseknek

A Jobbik frakcióvezetője a járvány elleni alapba utaltatná a kormányfő és az államfő havi javadalmának 30 százalékát is.

A Jobbik frakcióvezetője olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely a koronavírus-járvány miatt az állami vezetők juttatásait csökkentené, az állami tulajdonú cégeknél bérplafont vezetne be.

Jakab Péter elengedhetetlennek tartja, hogy az állami vezetők havi javadalmazásának 30 százaléka átkerüljön a Járvány Elleni Védekezési Alapba. A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetői havonta csak egymillió forintot vihetnének haza, nekik a fennmaradó többletösszeget kellene utalniuk az alapba.

Az ellenzéki politikus elfogadja az Orbán-kormány érvelését, hogy a járvány elleni védekezés, a károk enyhítése nagyon sokba kerül, és költségekhez mindenkinek hozzá kell járulnia.

A kabinet ezért a pártoktól, önkormányzatoktól, nemzetközi vállalatoktól és bankoktól pénzt csoportosít át a járványügyi védekezési alapba. Jakab Péter érthetetlennek, indokolatlannak tartja, hogy kimaradtak azon állami vezetők (kiemeli az államfőt és a miniszterelnököt), akiktől

joggal várható el, hogy a bajban felelős magatartást tanúsítva, járuljanak hozzá a közös teherviseléshez.

Szerinte ez érvényes az állami gazdasági társaságok több millió forintos fizetéssel rendelkező vezetőire is, akik közül a pénzügyi szektor vezetői jelenleg havi 5 milliót kereshetnek. Mint írta, a  jelenlegi válságos helyzetben, amikor minden vezetőnek példát kell mutatnia, ezek a bérek tarthatatlanok. A veszélyhelyzet megszűnéséig azokat egységesen bruttó egymillió forintra kell
csökkenteni.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik