Tudomány

Videón, ahogy hangyák virágszirmokat hordanak egy halott dongóra

Nagyon furcsa videót töltött fel a netre egy minnesotai nő, Nicole Webingerírja a Treehugger. A felvételen egy halott dongó látható, és néhány hangya, akik virágszirmokat hordanak rá. Ez egy olyan viselkedés, amit korábban nem sikerült megfigyelni hangyáknál, és ami a laikus szemnek akár egy temetésnek is tűnhet.

Nem tudni, hogy a poszméh miben pusztult el, de a hangyák viselkedése tényleg felettébb furcsa: virágszirmokat hordanak az élettelen rovartestre, és mászkálnak körülötte. Szakértők egyelőre nem tudtak megegyezni egyetlen megoldásban, de több elmélet született a témában, amiket a Treehugger felsorol.

Az egyik ilyen az, hogy mivel mind a méhek, mind a hangyák egyfajta olajsavat eresztenek magukból, amikor elpusztulnak, a hangyák egyszerűen azt hiszik, hogy egy elpusztult társukkal találkoztak, és el akarják szállítani valahová, ahogy a társaik testeivel szokták. A hangyák akkor akadtak rá az elpusztult poszméhre, amikor virágszirmokat cipeltek, ezeket otthagyták, ahol éppen érték, és megpróbálták elszállítani a tetemet.

A másik teória az, hogy a hangyák így akarják az elpusztult dongó szagát semlegesíteni, hogy aztán később elfogyaszthassák azt, és ne adjanak esélyt egy másik ragadozónak arra, hogy ő is észrevegye.

Az is könnyen lehet, hogy a méh egyszerűen a hangyák kémiai anyagokkal jelölt útvonalán pusztult el, az állatok pedig megzavarodtak tőle. A szakértők szerint azonban az is nagyon könnyen lehet, hogy az egész megrendezett, és a videó készítője egyszerűen rászórta a virágszirmokat az elhullott dongóra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik