Gazdaság

Nyereséges volt tavaly a kukaholding

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) mintegy 855 millió forintos üzemi eredménnyel, és 246 millió forint adózott eredménnyel zárta a 2019-es üzleti évet, likviditása és működése stabil – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az NHKV Zrt. 2019-ben stabilizálta pénzügyi helyzetét, növelte működésének hatékonyságát, tevékenységével hozzájárult a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséhez. A társaság felgyorsította a számlák kiállításának folyamatát, az elmaradásokat felszámolta, így az ügyfelek tavaly időben kapták meg számláikat. Újraszervezték a kintlévőség-kezelési folyamatot, a beszedettségi arány 80 százalékról 93 százalékosra nőtt. Hozzátették azt is, hogy az NHKV Zrt. koordinációs feladatkörében aktív szerepet vállalt a pandémiás helyzetben a közszolgáltató társaságokkal történő együttműködésben, a járványügyi veszélyhelyzetben a közszolgáltatásban nem volt fennakadás.

Amint azt egy korábbi cikkünkben írtuk, négy éve, amikor az Orbán-kormány az Országos Hulladék Ügynökséget leépítette, 500 millió forintos alaptőkével és 5 milliárd forint működési költségvetéssel indult el az NHKV. A büdzséből kapott pénz hamar elolvadt, ezért az állam 10 milliárd forint tulajdonosi kölcsönnel, majd 5 milliárdos költségvetési támogatással próbálta kihúzni a céget a bajból, de hiába. 2018-ra a felélt 20 milliárd után újabb 20 milliárd forint hitelre volt szükség, amit Mészáros Lőrinc bankjától kapott a kukaholding.

Az NHKV két éven keresztül képtelen volt normalizálni a lakossági szemétszállítás számlázását, így az elmaradt díjbeszedés szerte az országban nehéz helyzetbe hozta a rezsicsökkentés miatt amúgy is meggyengült szolgáltató cégeket. A jövő évi költségvetésben is szerepel 50 milliárd forintot a kukaholding körüli rendszer támogatására, így a nehezen átlátható elszámolások ellenére annyi biztosan kimondható, hogy az NHKV belátható időn belül nem fogja kitermelni a létrehozására fordított milliárdokat.

A kukaholding kudarca után tízmilliárdokba kerülhet az új szeméthatóság is
A horribilis összegeket elnyelő kukaholdingot lefelezhetik, de olcsóbb biztosan nem lesz a rendszer.

Az NHKV Zrt. keddi közleményében mutatott arra, hogy működésének kiemelt célja a kormány klímapolitikájának támogatása, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése a nonprofit alapú szemétszállítás koordinálásával, a hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztésével. Az elmúlt években részt vettek a kormány és az Európai Unió támogatásával megvalósuló, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő fejlesztések szakmai, műszaki meghatározásában. Ennek eredményeképpen mára számos olyan beruházás, fejlesztés van folyamatban, amelyek hozzájárulnak a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének megvalósításához.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik