Belföld

Három év életvesztés Budapesten

A budapesti levegőszennyezés csökkentése érdekében intézkedéseket kezdeményeznek zöld szervezetek. Elsősorban az egészségkárosító szálló por haladéktalan mérséklésére szólítják fel Demszky Gábor főpolgármestert.

Az ügyben a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Rügyecskék Alapítvány, a Védegylet és a Zöld Fiatalok pénteken levélben fordult a főpolgármesterhez, figyelmeztetve arra, hogy az úgynevezett részecskeszennyezés mértéke Budapesten gyakran az európai uniós határérték négyszeresét-ötszörösét is meghaladja.

A környezetvédők utalnak az EU jogszabályára, amely szerint a főként a dízelautók kipufogó-gázából és az autók által felvert porból származó, 10 mikrométernél kisebb légszennyező részecskék mért koncentrációja egy évben legfeljebb 35 napon haladhatja meg az egészségügyi határértéket.

A Baross téri mérőállomáson már március 16-án a harminchatodik határérték feletti napot mérték – olvasható a levélben. A zöldek hozzáteszik, hogy tavaly a határérték feletti napok száma a Baross téren 142 volt.

A levél idézi az Európai Bizottság nemrég készült felmérését, amely szerint egy átlagos magyar ember több mint egy évet veszít az életéből a részecskeszennyezés miatt, amennyiben marad a jelenlegi szennyezési szint. Budapesten a várható életvesztés elérheti a három évet is. A környezetvédő szervezetek a belső városrészekben az autóforgalom azonnali korlátozását javasolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik