Foci

Sir Alex bejelentésétől felbolydult a világ

Sir Alex Ferguson (sir alex ferguson, )
Sir Alex Ferguson (sir alex ferguson, )

Kétségtelen, a nap legnagyobb szenzációja a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson bejelentése volt. A szigetország azóta ezen lovagol.

Tesszük hozzá gyorsan – okkal. A MU menedzsere kétség kívül az elmúlt 30 év legnagyobb futballszemélyisége. Munkássága nem csak a Unitedre vagy az angol labdarúgásra, de az egész sportágra befolyással volt.

Éppen ezért nem csoda, hogy miniszterelnökök, nemzetközi sportvezetők, egykori és jelenlegi világsztárok ragadtak billentyűzetet egy-egy poszt erejéig, hogy a váratlanul jött szerdai bejelentést követően megemlékezzenek Sir Alex Fergusonról.

„Csalódott vagyok, sokkolt, szomorú. Nem hittem, hogy valaha eljön ez a nap…” – fogalmazott velősen Peter Schmeichel.

Sir Alex és Giggs már-már apa-fiú kapcsolatban van
Fotó: AFP

„Kiváltságnak érzem, hogy a labdarúgás valaha volt legjobb menedzserével dolgozhattam. Olyan rekordokat állított fel, amelyeket nehéz lesz elhomályosítani” – mondta Michael Owen, aki 2009-12 között csak  három évig volt a United játékosa. Az aranylabdás Michael Owen.

Éppen ezért érdekes mit mond a 39 éves Ryan Giggs, aki mind a 13 bajnoki címet együtt ünnepelte a menedzserrel: “13 éves voltam, amikor elkezdődött a kapcsolatunk. Akkor találkoztam vele először, így bizton állíthatom: ő volt a legjelentősebb hatással a karrieremre.”

Megszólalt David Cameron, brit miniszterelnök is: „Rendkívüli, amit Sir Alex Ferguson a Manchester Unitednél elért. Remélem, a visszavonulásával kicsit könnyebb lesz a dolga a kedvenc csapatomnak, az Aston Villának” – nézte Ferguson visszavonulásának számára örömtelibb oldalát is.

Végül, de nem utolsósorban álljon itt Sepp Blatter, a FIFA elnökének reakciója: „Csak most hallottam, hogy Sir Alex Ferguson visszavonul a szezon végén. Eedeményei alapján vitán felül a legnagyobbak között van a helye. Megtiszteltetés volt neki átadni a 2011-es elnöki különdíjat. Vajon képes lesz valaki olyan hosszú ideig a csúcson maradni, mint ő?”

Blatter kérdése költői persze, de valós felvetés. A modern futballban olyan eredménykényszer van, ami nem igazán tűri a hosszú egy kispadon eltöltött edzői munkásságot. Ferguson pályafutása alatt 49 címet szerzett. Ebből a MU-nál 38-at.

Ha innen nézzük, évente több mint egyet átlagosan. Ezt kell überelnie annak, aki ebbe a magasságba akar kerülni.

Az utód minden bizonnyal az Everton menedzsere, David Moyes lesz.

Sir Alex Ferguson magyar kapcsolatairól itt lehet bővebben olvasni.

A Ferguson-éra alatt született legszebb manchesteri gólokat pedig itt lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik