Élet-Stílus

Világörökség lesz a sushi?

A tokiói kormány mindent megtesz, hogy a japán konyhából kulturális örökség legyen.

A japán konyhát elsősorban az egészséges hozzávalók – főleg rizs, zöldség és halalapúak az ételek – és a különleges elfogyasztási mód – az úgynevezett vasoku (washoku), ami erősíti a családi kötelékeket és a közösséghez való tartozást is – teszi méltóvá arra, hogy az ENSZ kulturális örökségeinek listájára kerüljön.

A tokiói kormány legalábbis így gondolja, épp ezért mindent megtesznek, hogy a japán étrend mihamarabb az örökségek listáján szerepeljen. A világszervezet Oktatási, Tudományos Kulturális Bizottságánál egyébként nem ritkaság, hogy „konyhát” díjaznak: korábban már elismerték a francia, a mediterrán, a mexikói és a török konyhát is.

A japán vezetés egyébként azért szeretné minél inkább meggyorsítani a folyamatot, hogy az elismerés a 2011. márciusi földrengés és szökőár utáni talpra állás szimbóluma lehessen. Erre egyébként minden lehetőségük megvan: ha a pályázatuk dokumentációja még a közeljövőben megérkezik az ENSZ-hez, 2013. decemberében döntés is születhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik