Belföld

Csizmár: nem csökkent a megváltozott munkaképességűek támogatása

Egy fillért sem vont el a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatásából, az erre fordítható keret felülről nyitott – jelentette ki a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter pénteken.

Csizmár Gábor a fogyatékos emberek nemzetközi napjáról megemlékezve kifejtette: minden évben felül nyitott az erre fordítható büdzsé, vagyis az előre tervezettnél többet lehet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatására költeni. Utalt arra is, hogy az idén a kormány egymilliárd forintot különített el a megváltozott munkaképességűek munkahelymegőrző pályázataira, aminek csak 50 százalékát használták ki a munkáltatók.

Elmondta még, hogy a szaktárca évente 50 millió forintot fordít úgynevezett kommunikációs akadálymentesítésre, amely 2006-ban minden megyében megvalósul. Folyamatos a fizikai akadálymentesítés is, a 173 munkaügyi kirendeltségből jövőre 80-at alakítanak át, s belátható időn belül valamennyi kirendeltség akadálymentesítve lesz.

Bejelentette: decembertől 500 millió forintos programot indítanak olyan civil szervezetek számára, amelyek pályakezdő diplomásokat foglalkoztatnak. Csizmár szerint ebből az összegből mintegy 180-200 szervezet 210-300 diplomás foglalkoztatását oldhatja meg, és ehhez kapcsolódik a civil szervezetek számára kiírandó további 350 millió forintos képzési program is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik