Belföld

Karácsonyra megnő az adakozó kedv

A magyar egészségügyi és szociális intézmények, alapítványok közül rendszeresen azok kapnak adományokat, amelyekben gyermekeket, vagy daganatos betegeket kezelnek. Karácsonykor azonban jobban kinyitják pénztárcájukat az emberek.


Amerikában listázzák az adományozókat

Az Egyesült Államokban nem titok, ki mennyit áldoz embertársai megsegítésére. A BusinessWeek magazin minden évben nyilvánosságra hozz az ötven legnagyvonalúbb adományozó listáját. A legújabb trend szerint olyan programoknak adnak pénzt az amerikai milliomosok, amelyek eredményeit, így a pénzük felhasználását nyomon követhetik. A 76 éves, jelenleg 4,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Invitel-alapító, Gordon E. Moore például öt évvel ezelőtt a Gordon and Betty Moore Foundationnek adományozta az Intelben birtokolt tulajdonrésze felét, mintegy ötmilliárd dollárnyi vagyont, főként környezetvédelemmel kapcsolatos kutatások támogatása céljából. Ezzel 2005-ben megelőzte az örök első Bill és Melinda Gatest. A 93 éves milliárdos, John Marks Templeton idén rögtön a 11. helyen nyitott 550 millió dolláros adományával, amelyet jórészt spirituális és vallási célokra fordított. A lista ötödik helyén Eli Broad, a SunAmerica és a KB Home alapítója áll. Az általa támogatott egyik program néhány éves tapasztalattal rendelkező tehetséges MBA-hallgatókat képez ki arra, hogy vezető pozíciókat töltsenek be városi iskolai rendszerekben. Sokan támogatják természetesen a művészetet is: David Rockefeller, a Standard Oil Companyt alapító John D. Rockefeller unokája például 100 millió dollárt adományozott a New York-i Museum of Modern Artsnak. (További részleteket a Figyelő múlt heti számában olvashatnak).


Adókedvezmények

A közcélú adományok kedvezményét a személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályozza.Eszerint az adakozás az összevont adóalap adóját csökkenti, ugyanúgy, mint például a lakáscélú kedvezmények. A közcélú adomány kedvezménye a befizetett összeg 30 százaléka lehet, azonban kiemelten közhasznú szervezet esetében összesen legfeljebb 100 ezer, egyházak és közhasznú szervezetnél pedig 50 ezer forintot jelent. A tartós adományozás esetén az adóévben befizetett összeg további 5 százaléka képezi a kedvezményt.

A FigyelőNetnek nyilatkozó szervezetek képviselői egybehangzóan állítják, hogy év vége felé megnő az adományozó kedv. Balogh István, a három év alatt több mint egy milliárd forint támogatást összegyűjtő Gyermekrák Kht. vezetője szerint nyolc éves működésük során jól nyomon követhető volt ez a tendencia. „Az év vége közeledtével a magánemberek is gyakrabban adakoznak, ám sokkal jellemzőbb ez a cégekre. A költségvetésükből valamilyen ok miatt megmaradt pénzüket karitatív célra fordítják. Az önzetlen, jótékony szándék mellett természetesen az adomány adóalap csökkentő szerepe is közrejátszhat ebben. Ezért támogatják leginkább a kiemelten közhasznú társaságokat” – véli Balogh István.

Leginkább a gyerekeknek adunk

Karácsony közeledtével az emberek jobban megnyitják pénztárcáikat. Ilyenkor elsősorban kórházaknak, egészségügyi intézményeknek igyekeznek segíteni, illetve a hagyományos szeretetszolgálatoknak adnak adományokat.

Vannak olyan gyógyítási, illetve szociális területek, amelyek egyáltalán nem részesülnek az adományokból. Az emberek többsége – ez alól az adakozó nagy vállalatok, cégek sem kivételek – nem szívesen könnyít például az alkoholisták, drogosok, hajléktalanok gondozásával foglalkozó szervezetek, intézmények anyagi helyzetén. Néhány, sokakat érintő, ám a köz részéről speciálisnak, elszigeteltnek vélt betegségben szenvedők (például sclerosis multiplex, Alzheimer-kór, Down-kór) alapítványai is szinte csak a rokonaik, kezelő orvosaik anyagi támogatásában reménykedhet.


A budapesti Szent Imre Kórház Sclerosis Multiplex centrumának alapítványa például, évente csupán néhány tízezer forinttal részesül az egy százalékos szja felajánlásokból. Kedvezőbb a helyzete az egyházi tulajdonú kórházaknak, mert rendjük külföldi társintézményei gyakran adományoznak nekik használt, ám jó minőségű eszközöket, készülékeket. Ennek köszönhető például a Budai Irgalmas Kórház átlagosnál lényegesen modernebb, világszínvonalú felszereltsége. „A korszerű berendezések, eszközök többségének beszerzését rendünk finanszírozta (öt év alatt 350 millió forintot kaptunk). Így lett például két digitális röntgenünk, és a számítógépes hálózatot is a rend segítségével építettük ki” – sorolja az adományokat Naszlady Attila főigazgató.

A budapesti Bethesda Gyermekkórházat évről-évre többen támogatják, nemcsak belföldről, hanem külföldről is. „Az adakozó kedv növekedését jelzi, hogy az egy százalékos adófelajánlásból 1996-ban alig több mint hatmillió forinttal részesült a kórház alapítványa, tavaly pedig már negyvenmilliónál többel. A 2004-es egy százalékos felajánlásokból (kiegészülve különböző vállalkozások céltámogatásával) újítottuk fel az orr-fül-gégészeti műtőt, az ideiből pedig új röntgengépet szeretnénk vásárolni” – mondta Rideg Gyula, a kórház lelkésze a FigyelőNetnek.

„A győri Petz Aladár kórház a Fenyő János Alapítványtól tavaly 3,2 millió forint értékben kapott érsebészeti eszközöket, és berendezéseket, az idei hárommilliós adományból pedig a belosztály, és az urológia eszközparkját korszerűsítjük” – tájékoztatta lapunkat Varga Gábor főigazgató.

Játékgyűjtés és ételosztás országszerte

Míg az egészségügyi és szociális intézményeknél az adományok év közben bármikor érkezhetnek, a rászoruló családokra, magánemberekre általában karácsony táján jut több figyelem.

A hazai karitatív szervezetek mindegyike szervez karácsonyi akciót. „A Magyar Vöröskereszt idén több mint hétszáz programot tart, hatvanötezer rászorulónak. Például játékgyűjtést december 5-18 között a WestEndben, pénzgyűjtést a bronz-, ezüst- és aranyvasárnapi hétvégeken minden hazai Tescoban” – mondta Morzsányi Éva, a segélyszervezet főtitkára a FigyelőNetnek. Hozzátette: az utóbbiból összegyűlt pénzt a szegény sorsú gyerekek ünnepi vacsorájának költségeire fordítják. „Karitatív akcióinkkal igyekszünk a társadalom minden rászoruló rétegéhez eljutni. Felkeressük és megajándékozzuk a tanyákon egyedül élő időseket, a rászoruló nagy családosokat, a kórházban fekvő hajléktalanokat. A hajléktalan szállókon pedig meleg ételt osztunk. Az idei árvízkárosult települések, Mád, Ipolytarnóc és Mátrakeresztes lakóinak segélycsomagokat állítunk össze” – sorolja a Vöröskereszt ünnepi akcióit Morzsányi Éva.

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat tavaly 185 ezer alkalommal segített a hazai rászorulókon. Kiemelkedő karitatív munkát végeznek emellett a határon túli területeken, és a világ katasztrófasújtott országaiban is. Az év végi ünnepek jegyében néhány napra Budapesten láttak vendégül a Székelyföldről érkezett árvízkárosult gyermekeket és kísérőiket, akiket segélycsomaggal is megajándékoztak. A szervezet tájékoztatása szerint több vidéki városban a Vám és Pénzügyőrség által elkobzott téli ruhaneműt és cipőt osztanak a rászorulóknak, összesen 53 millió forint értékben. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat ezen kívül budapesti és vidéki központjaiban naponta 6-800 adag meleg ételt kínál. Külföldi karácsonyi akcióik között szerepel az udvarhelyszéki óvoda újjáépítésének támogatása, a temesközi árvíz idején megsérült óteleki iskola fejlesztőprogramjának segélyezése, továbbá Sri Lankán száz új lakóház átadása, Csecsenföldön pedig ingyenkonyhát nyitnak és ruhát osztanak majd a gyerekeknek.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének, Ételt az Életért Közhasznú Alapítványa 1999 óta dolgozik Budapest és a vidéki nagyvárosok utcáin, illetve egész évben a saját működtetésű étkezdékben. Náluk már évtizedes hagyomány a háromnapos karácsonyi program, ahol megvendégelnek ezer rászorulót. Nemcsak meleg étellel, gyümölccsel, tartós élelmiszerekkel, édességgel látják el őket, hanem téli ruhával is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik