Belföld

Változnak a postai díjak

Jövő év elejétől a 2006 évre tervezett inflációnál kisebb mértékben, átlagosan 1 százalékkal emelkednek a postai szolgáltatások díjai.

A lakosságot leginkább érintő díjak közül a szabványlevél és a képeslap ára 30 grammos súlyhatárig 50 forintról 52 forintra emelkedik. Az 50 grammos levelek kézbesítéséért 70 helyett 75 forintot kell fizetni a jövőben – áll a társaság közleményében.

A magasabb színvonalú szolgáltatást jelentő elsőbbségi levelek feladási díja nem változik. A posta statisztikai garanciát vállal arra, hogy a jogszabályban előírt 85 százalék helyett az elsőbbségi küldemények 90 százalékát a feladást követő munkanapon eljuttatja a címzetthez.

A lakosságot jellemzően érintő további változás az ajánlott és a tértivevény különszolgáltatások díja, amelyek egyaránt tíz forinttal emelkednek. A külföldre küldött közönséges levelek feladásakor is ma-gasabb díjjal kell kalkulálni az ügyfeleknek, ugyanakkor nem kell többet fizetni a belföldi postacsomag feladásakor, azoknak az ára nem változik.

A tarifaemelés összességében – figyelembe véve a lakossági levél és képeslap feladási szokásokat és a fogyasztói kosár összetételét – háztartásonként havonta 5 forint többletkiadást jelent egy átlagos családnak.

A Magyar Posta levélpostai szolgáltatásaiból származó bevételeinek 46 százaléka érkezik a nagyfel-adóktól, (bankoktól, biztosítóktól, közüzemi szolgáltatóktól). A nagy mennyiségű küldeményt feladó ügyfelek részére a Magyar Posta az ország egész területén felvételi pontokat alakított ki. Az egy időben több mint tízezer levelet postára adó ügyfelek részére (legyen szó akár magánszemélyről is) külön hatósági ár került megállapításra, ha a küldeményeket nem a postákon, hanem a feldolgozópontokon adják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik