Belföld

27 millióért bírságoltak az élelmiszer-ellenőrök

Több mint 27 millió forint bírságot szabott ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az ünnepek előtti élelmiszer-ellenőrzései során – mondta az egészségügyi miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.

Rácz Jenő hozzátette: a 2179 ellenőrzés során 642 esetben kellett intézkedni, ebből 444-ben szabtak ki bírságot. Üzlet bezárására vagy tevékenység felfüggesztésére azonban nem került sor.

A legtöbb probléma a nem szakosított terméktárolásból, a nem elegendő hűtőkapacitásból és a helyben készített, lejárt minőségű termékek árusításából adódott – ismertette Rácz Jenő.

A szaktárca vezetője szólt arról, hogy a három tárca – az ifjúsági és szociális, az egészségügyi és az agrártárca – fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzési hatáskörében a párhuzamosságokat megszüntették, és egységessé tették a koordinációt.

Az unióhoz történt csatlakozás során megszűntek a határok, ezért a folyamatos, kampány- és szúrópróbaszerű ellenőrzéseken van a hangsúly – mondta Rácz Jenő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik