Belföld

Gallup: tartja előnyét a Fidesz

A Gallup december második hetében készült vizsgálat adatai szerint növekedett a pártpreferenciákkal rendelkezők száma. Az MSZP és a Fidesz közti különbség a teljes népességen belül 7 százalékosra nőtt.

Az MSZP szimpatizánsainak az aránya nem változott – megegyezik az előző hónapban mért 24 százalékkal. A pártpreferenciákkal rendelkezők körének a bővülésével párhuzamosan a Fidesz támogatóinak aránya ebben a hónapban is újabb két százalékkal lett magasabb. A 31 százalékos támogatás a teljes népességen belül azt jelenti, hogy a két tábor nagysága között hét százalék a különbség.

Az SZDSZ híveinek aránya a teljes népességen belül három, az MDF támogatottsága pedig két százalék. A parlamenten kívüli pártok közül ebben a hónapban a Munkáspárt 1 százalékal, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) és a Centrum Párt is 1-1 százalékos támogatottsággal rendelkezett.

Ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben nőtt és most 11 százalékos. Az SZDSZ ebben a hónapban is elérte az öt százalékot, az MDF három, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) két százalékot.

A választáson való részvételüket biztosra igérők aránya ebben a hónapban elérte az 52 százalékot. Ezen belül 15 százalék még nem rendelkezik pártpreferenciával.

Megfordult a két nagy párt szimpatizánsai között a biztos választási részvételt igérők aránya; az MSZP támogatóinak a 68, a Fidesz potenciális szavazóinak pedig 75 százaléka mondta, hogy biztos elmenne választani. Ez a különbség tükröződik abban, hogy ebben a körben megnőtt a Fidesz előnye.

Gyurcsány megítélése

A teljes népesség körében eddig még soha nem mért magasságba emelkedett a munkáját pozitívan megítélők aránya. Az előző hónaphoz képest három százalékkal többen, a megkérdezettek 40 százaléka gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc jól végzi a feladatát.

Ugyanakkor a miniszterelnök tevékenységét negatívan megítélők aránya is nőtt két százalékponttal – párhuzamosan azzal, hogy többen vállalkoztak vélemény-nyilvánításra. Ebben a hónapban a teljes népességen belül ez az arány 47 százalék.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a válaszolók 28 százaléka válaszolta azt, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek. Ez egy két százalékos növekedés az előző hónaphoz képest. A megkérdezettek 61 százaléka szerint a dolgok inkább rossz irányba mennek. Ez utóbbi arány azonos az októberben és novemberben mért értékkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik