Közélet

L. Simon László visszautasítja, hogy ittas fideszesek lettek volna a parlamentben

Furcsa, egyúttal felháborító nyilatkozatot adott ki a volt jobbikos országgyűlési képviselő, Bencsik János. Állítása szerint tegnap éjszaka kormánypárti képviselők ittasan vettek részt a parlamenti ülésen. Ezt határozottan visszautasítjuk. Magam is ott voltam a vita ezen szakaszában, s jóval éjfél után mentem haza vidékre az autópályán az autómmal a családomhoz, s ugyanezt tudom elmondani több más fideszes és kereszténydemokrata képviselőtársamról. A kedd reggel kilenckor kezdődött ülés az ellenzékiek obstrukciógyanús felszólaláscunamijának köszönhetően késő éjjel ért véget, s tény, hogy a közalkalmazotti státus átalakításáról szóló törvény vitájában egyes ellenzéki képviselők színvonaltalan és komolytalan felszólalásai közben – a parlamenti szokásoknak megfelelően – többen bekiabáltunk, sőt néha hangosan felnevettünk az elhangzott butaságokkal szembesülve. Az az igazság, hogy a vészhelyzet ellenére késő éjszaka is eleget tettünk a kötelességünknek, helyt álltunk a vitában, elviseltük az ellenzéki obstrukciót, és próbáltunk érdemi vitát folytatni azon ellenzéki képviselőtársaikkal (például Hiller Istvánnal vagy Ungár Péterrel), akik valóban szakpolitikai hozzászólás elmondására törekedve igyekeztek megőrizni az Országgyűlés méltóságát

írja a Facebookon a fideszes L. Simon László, volt államtitkár, akinek bejegyzésére válaszul Bencsik János egyébként elküldte kommentben a saját hozzászólásáról készült videót.

Lapunk is beszámolt arról, hogy Bencsik szerdán arra utalt, fideszes képviselők részegek voltak kedd este a parlamentben a kulturális dolgozók jogfosztásáról folyó vita közben. A volt jobbikos képviselő a levezető elnöktől alkoholszondás vizsgálatot is kért, hogy kiderüljön, „kik használják a bezárt kocsmák helyett tivornyázásra az Országházat”. Az Index megkeresésére utóbb azt mondta, főleg egy kormánypárti képviselő volt feltűnően vidám volt, „fejeket vágott, hangosan kurjongatott, bekiabálgatott”, és noha Bencsik nem szerette volna megnevezni, annyit hozzátett:

lehet, hogy a kormánypárti képviselők közül többen is magukra ismertek, mert az ügyrendi javaslatom közben L. Simon László és Farkas Sándor is közbekiabált.

Kiemelt kép: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és L. Simon László az Országgyűlés kulturális bizottságának szakmai konferenciáján az Országház Felsőházi termében. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik