Belföld

Elvenné a kormány a közalkalmazotti jogállást a kulturális dolgozóktól

A kormány arra készül, hogy elvegye a kulturális – így a közművelődésben, közgyűjteményeknél és a levéltárban – dolgozók közalkalmazotti státuszát. Az erről szóló törvényjavaslatot pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. E szerint a közalkalmazotti jogviszony november 1-jével alakul át munkaviszonnyá úgy, hogy a munkabér nem csökkenhet. Az erről szóló szerződéseket július 15. és október 31. között kell megkötni.

Az érintett szakszervezetek csütörtök este kapták meg a tervezetet, amelyet kedd reggelig véleményezhetnek, azaz a húsvéti munkaszünet négy napja alatt.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Csóti Csaba a 168 Órának magyarázta el, mit jelentenek a tervezett változások, őt idézzük:

  • Diplomás muzeológusok, leváltárosok, könyvtárosok is ugyanolyan jogviszonyba kerülnek, mint például bármely építési vállalkozónál a kőműves segéd. Ugyanúgy lehet elbocsátani őket, és ugyanúgy lesz meghatározva a fizetésük is.
  • Ha megszűnik a közalkalmazotti státusz, a kulturális szféra dolgozóit is munkaszerződéssel fogják foglalkoztatni, s ennek szabályozása Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik. Például egy szerződéses munkatársat sokkal könnyebb elbocsátani, mint egy közalkalmazottat, akinél alapos indoklásra van szükség. Változnak a végkielégítések is, és öt év múlva már a jubileumi jutalmakat sem kell kifizetni.

A változtatás egyedüliként a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltárra nem terjedne ki.

A Mol- és a Richter-részvények 10 százalékát a Mathias Corvinus Collegiumnak adja a kormány
A tehetséggondozó alapítványt a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András alapította.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik