Nagyvilág koronavírus

Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi jövedelmüket jótékony célra

Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi nettó jövedelmüket jótékonysági célra egy általuk meghatározott szervezetnek az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben – közölte hétfőn Sebastian Kurz kancellár és Werner Kogler alkancellár az APA osztrák hírügynökséggel.

A Néppárt (ÖVP), illetve a Zöldek politikusa hozzátette, hogy a felajánlás a társadalmi összefogás jele, a részleteket pedig a következő napokban ismertetik.

„Minden miniszter és államtitkár jól átgondoltan fogja odaadni egyhavi nettó jövedelmét olyan szervezeteknek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy közös erővel a lehető legjobban átvészelhessük ezt a válságot” – hangsúlyozta Kogler.

Magyarországon eddig Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs nyújtott be javaslatot arról, hogy a képviselők fizetésének egy részét a járványügyi alapba utalná az egészségügyi dolgozók és a szociális dolgozók fizetésének kiegészítése céljából.

Nemrégiben egyébként emelkedett a magyar parlament képviselők fizetése, a bruttó alapbérük márciustól 989 700 forintról 1 103 400 forintra nőtt. Az a képviselő, aki egyben a kormány tagja is, mindkét posztért felveszi a juttatást: ők összesen havi 3 308 600 forintért végzik a munkájukat, ebből családi kedvezmények és egyéb illetmények nélkül minimum 2 199 824 forintot vihetnek haza.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik