Közélet

Székesfehérváron hétfő éjfélig kötelező a maszk

A polgármester este 8-tól reggel 6-ig kitiltotta a közterületekről a 18 év alattiakat.

Székesfehérvár polgármestere a húsvéti időszakra a közterület használatára vonatkozó szigorításokat rendelt el. Cser-Palkovics András Facebook-oldalán tudatta, azok egyelőre pénteken 14:00 órától hétfő éjfélig érvényesek.

Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban a megyében gyorsan nőtt a fertőzöttek száma (pénteken 72 volt) és sajnos hivatalos adatot a polgármesterek nem kapnak, de ez igaz lehet a városra is. Ezért kiemelt cél, hogy mindenfajta csoportosulást kerülni kell! A közgyűlést alkotó frakciók – szigorítást támogató – véleményének meghallgatása után a polgármester az alábbi rendelkezéseket hozta:

  • Hétfő éjfélig Székesfehérváron a közterületeken és közparkokban tartózkodni, a lakhelyet és tartózkodási helyet elhagyni csak alapos indokkal lehet, mindenfajta csoportosulást kötelezően kerülni kell.
  • Engedélyezett a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség ellátása, az egészségügyi ellátás, állatok esetében a sürgősségi orvosi ellátás igénybevétele, illetve szigorúan korlátozottan az egyéni szabadidős tevékenység.
  • Alapos indoknak minősül a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.
  • A húsvéti időszakra tekintettel engedélyezett az egyéni hitéleti tevékenység gyakorlása céljából történő közterület-használat.
  • Csak az élelmiszerboltok, a piacok, a gyógyszertárak, a dohányboltok, a benzinkutak, valamint a virágüzletek kereshetőek fel. Kizárólag időpontfoglalással rendelkező vendégek vehetik igénybe a fodrászati és szépségápolási szolgáltatásokat. A szállítási és pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni.
  • Tilos a közterület használata – egészségügyi szükséghelyzet kivételével – a 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig.
  • Háziállatot sétáltatni csak a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, maximum 30 percig lehet.
  • Közterületen – a nem egy háztartásban élők kivételével – kizárólag egyedül, másoktól legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni.
  • Közterületen sporttevékenységet csak egyedül, kizárólag a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet végezni.
  • Közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

A szabályok be nem tartása 10.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal szankcionálható.

A bírság összege a járvány elleni védekezési alapba kerül. A polgármester a rendelet betartatásához a rendőrség, a honvédség és a polgárőrség közreműködését kérte, fokozott ellenőrzésre utasította a közterület-felügyelőket.

Kiemelt kép: Rendőrök járőröznek a székesfehérvári Rákóczi utcában. MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik