Sport

Földbe fog állni Európa egyik legerősebb kézicsapata

Ahogyan azt a román lapok előre jelezték, a Főpolgármesteri Hivatal nem szavazta meg az anyagi segítséget a CSM Bucuresti kézicsapatának, ami viszont ahhoz vezethet, hogy a női mezőny egyik legerősebb tagja atomjaira hullhat.

A klub már eleve három hónapja nem fizetett a játékosainak, a döntés után pedig közleményt adott ki a CSM, amiben jelezte, él a veszélyhelyzet miatti lehetőséggel, amit a román kormány biztosított és felfüggeszti tevékenységét, ezáltal a sportolói szerződéseket is. Ennek lényege, hogy a koronavírus-járvány idejére, amíg állnak a bajnokságok, a sportegyesületek adhatnak ugyan fizetést a játékosoknak, de az összeg nem haladhatja meg a román átlagfizetés 75 százalékát.

A CSM Bucuresti meglépte ezt, aminek digisport.ro szerint várható következménye, hogy elhagyják a játékosai, akiknek eleve lóg a klub.

A női kézicsapat éves költségvetése 3 millió euróra rúg, Cristina Neagué a topfizetés, ő havi szinten 17 ezer 500 eurót keres. A CSM döntése után nem elég, hogy tartoznak neki, de a járvány ideje alatt a keresete nem érné el az ezer eurót sem havonta.

A digisport.ro szerint most az a kérdés, hogy klub aktivitásának felfüggesztése okoz-e nehézséget a kéziseknek abban, hogy a fizetések elmaradására hivatkozva felbontsák a szerződésüket. A klub egyébként azt még megjegyezte, hogy a járványidőszak leteltével hajlandó lesz újratárgyalni a szerződéseket a játékosokkal.

A CSM Bucuresti az elmúlt öt szezon során négy román bajnoki címet és négy kupagyőzelmet gyűjtött be, egyszer megnyerte a Bajnokok Ligáját, kétszer pedig bronzérmes volt az európai csúcssorozatban. Ebben a szezonban is bejutott a legjobb nyolc közé, igaz, a negyeddöntőben a Győr lenne az ellenfél – de ahogy sok más bajnokság, a kézi-BL is szünetel a világjárvány miatt.

A nyitóképen a bukaresti csapat és a román válogatott legnagyobb sztárja, Cristina Neagu. Fotó: Daisuke Urakami / Yomiuri / The Yomiuri

Ajánlott videó

Olvasói sztorik