Nagyvilág koronavírus

Barabási Albert-László: a koronavírus kiirthatatlan

A világhírű hálózatkutató szerint megtanulunk együtt élni vele, ahogy a himlőkkel és sok más vírussal.

A napokban Barabási Albert-László egy Facebook-bejegyzésben megírta, most pedig a Transindex.ro portálnak el is mondta, mit gondol a jelenlegi világjárvány veszélyeiről. Szerinte a COVID-19 hálózatbetegség: kontakthálón át terjed és a sejthálót fertőzi meg, így csak hálózatelméleti eszközökkel lehet hozzá közelíteni.

Az előrejelzések, amelyeket a világ kormányai használnak, mind hálózatelméleti eszközökre építenek.(…) Ezeket az eszközöket vetették be akkor is, amikor az volt a kérdés, hogyan lehet a járványt megállítani.

Szerinte a mostani pandémia lehet szelekciós tényező, de őt főleg az foglalkoztatja, hogy az évente keletkező több millió új vírusból, melyik, milyen okok miatt tud terjedni.

Az erdélyi születésű világhírű kutató szerint Romániában óriási kockázatot jelent, hogy az utóbbi hetekben százezrek mentek haza külföldről. Három hete a modellek azt mutatták, hogy Romániába későn ér a vírus.

Ezzel a népvándorlással viszont berobban.

A COVID-19 ellen náluk úgy védekeznek, hogy mindent lezártak, csak számítógépen érintkeznek. Bemehetnének még a laborba, de nem teszik.

A barátokkal, szomszédokkal három méter távolságról üdvözöljük egymást, így beszélgetünk.

Ez a járvány megfékezhetetlen, de a vissza lehet tartani, lehet csökkenteni a terjedését és a betegek számát.

Ez egy endemikus vírus, vagyis nem irtható ki. Állandóan velünk lesz, csak sokakban kialakul az immunitás, így lelassul majd a terjedése. És lesz idővel orvosság, oltás is, bár valószínűleg később.

Mint mondja, ez az év kemény lesz, de a jövőben megtanulunk együtt élni a koronavírussal, ahogy együtt élünk a himlőkkel és sok másik vírussal is.

Kiemelt kép: Youtube.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik