Minden ember más, ugyanaz az étel egyikünknek ártalmas lehet, másoknak ellenben nincs vele gondjuk, sőt kifejezetten jólesik nekik és jót is tesz velük. Az aranyérbetegség esetén sincs ez másként: a számunkra ideális étrend kialakításánál az a legfontosabb, hogy figyeljük magunkat, melyik étel milyen hatással van az emésztésünkre, elősegíti-e az aranyeres panaszok kialakulását, felerősíti, netán inkább mérsékli a tüneteket.
Kontra
Jobb, ha kerüljük az olyan ételeket, amelyek székrekedést okozhatnak, mert azoktól csak még jobban kell erőlködnünk a vécén. Vagyis ne együnk rostban és tápanyagban szegény, továbbá túl zsíros, fűszeres vagy olajban sült ételeket, de mellőzzük, vagy legalább mérsékeljük a gyorséttermi, az előre csomagolt vagy feldolgozott élelmiszerek fogyasztását is. A „kerülendők” listája – mint mindig – valószínűleg hosszabb, mint az „ajánlottak” felsorolása, ráadásul egyénenként is változhat az összeállítás. Általános érvényű azonban, hogy a túl sok pékáru (főként a fehér lisztből készültek!), kekszek, sütik nem tesznek jót, mint ahogyan sokaknak a sajtok, a tej vagy a jégkrémek sem. Ugyanígy próbáljuk meg nagy ívben elkerülni a bevásárláskor a sok hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, italokat, az éretlen banánt, és ha mindenképpen nassolni szeretnénk, akkor ne a csokoládé jusson elsőként az eszünkbe.
Pro
Az aranyér és székrekedés elkerüléséhez a folyadék és rostbevitel különösen fontos, ez ugyanis fenntartja a belekben a nedvességet, normalizálja a széklet állagát, így könnyebben távozhat az, aminek távoznia kell. Ügyeljünk a rendszeres, napi 2-3 liternyi, lehetőleg szénhidrát-, alkohol- és koffeinmentes folyadék bevitelére, vagyis a víz, gyógytea, otthon facsart gyümölcslé jöhet minden mennyiségben, de egy jó tányér leves sok főtt zöldséggel szintén hasznos lehet. A gyümölcsök között részesítsük előnyben a citrusféléket, a bogyós gyümölcsöket (áfonya, szeder, eper), de szezontól függően a szilva, szőlő, cseresznye és barack is kiváló, épp úgy, mint néhány egzotikus gyümölcs (ananász, papaya, mangó). Zöldségek közül az aranyér ellen a legjobbak a céklafélék, a répa, a zeller, a retek, a lédús paradicsom, a rostban gazdag kukorica, brokkoli, a káposzta, a kelbimbó, vagy a hüvelyesek (bab, csicseriborsó, lencse). Áldásosak a különböző olajos magvak, illetve a gabonafélék közül a zab, a lenmag, a bolhafűmag, a búzakorpa. A pékárukból a teljes kiőrlésű termékeket érdemes választani, és mellé savanyított tejtermékeket (joghurt, kefir) fogyasztani. Ha már édesíteni szeretnénk az ételeinket, ki ne maradjon a felsorolásból a méz, esetleg a cukoralkoholok jöhetnek még szóba, vagyis a szorbit, xilit, eritriol. Ha meg nassolnánk, akkor egy tál bogyós gyümölcs, sült alma vagy körte, vagy olyasmi, amiben sok a zab vagy a zabpehely remek választás lehet.
Ha úgy érezzük, jön elő az aranyerünk, használhat, ha ricinusolajat keverünk a joghurtunkba, kefirünkbe, amit még reggeli előtt érdemes elfogyasztani. Enyhe hashajtásra, béltisztításra jók a magnézium-szulfátos vizek is. Egyébként is sok vizet igyunk, ha az aranyérrel van problémánk, naponta legalább két litert.
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz