Sport

Tényleg csak annyi a kérdés, hogy Wilder mikor üti ki Furyt?

2018 decemberében a boksztörténelem egyik legszórakoztatóbb mérkőzésével lepett meg minket Deontay Wilder és Tyson Fury. Utóbbi 12 meneten át jobb volt amerikai ellenfelénél, azonban Wilder kétszer is padlóra küldte a britet, másodszor a 12. menetben – nem sokan álltak volna talpra abból az ütésből.

A pontozók aztán döntetlenre hozták ki a Los Angeles-i mérkőzést, amit elég sokan vitattak, de ami után egyértelmű volt, hogy ez a párharc visszavágóért kiált.

A WBC övét birtkoló Wilder azóta két KO-győzelmen van túl, Dominic Breazeale alig több mint két percet bírt ellene, míg Luis Ortiz kifejezetten jól bunyózott, de a hetedik menetben ő is benyelt egy kegyetlen ütést, ami után már nem tudta folytatni.

Fury is két találkozón van túl, igaz, az ő útja rögösebb volt a visszavágóig. Tom Schwarzot simán lerendezte, a második menetben kiütötte, Otto Wallint viszont – egyhangú – pontozással verte úgy, hogy a harmadik felvonásban elég komolyan felrepedt a szeme alatt a bőr és a szemhéja is megsérült, komolyan felmerült, hogy nem tudja befejezni a mérkőzést.

47 öltéssel hozták rendbe Fury ringben szerzett sebeit
A svéd Otto Wallin elleni meccs felhozónak indult, de nagyon izgalmasan alakult.

A mélyütéseket már bevitték

Az utolsó sajtótájékoztatójuk lökdösődésbe és anyázásba torkollott, véget ért a korábbi udvariaskodás és jópofizás. Wilder erre azt mondta, a meccs hetében már mind a ketten megérezték a vérszagot.

Az, hogy beszólogatnak egymásnak, egy dolog. Viszont elég erősen próbáltak belemászni a másik fejébe a sajtóeseményen. Fury például hosszan ecsetelte, hogy amerikai ellenfele csak neki köszönheti, hogy egyáltalán eljutott a nagyok közé és Las Vegasba, amin Wilder eleinte jóízűt nevetett, majd előhozta riválisa mentális problémáit.

Soha ne feledd el, hogy amikor rád találtam, akkor ép ki voltál nyúlva a kokaintól. Akkora voltál mint egy ház, és épp azt fontolgattad, hogy megölöd magad

– vágta a másik fejéhez Wilder, aki épp a napokban nyilatkozta az ESPN-nek, hogy volt olyan kilátástalan szakasza az életének, amikor azon gondolkodott, fejbe lövi magát és véget vet mindennek. Aztán gyökeres fordulatot vett az élete, akkor még az autójában aludt, most meg már 40 ezer dollárból csináltatott magának bevonulóruhát a mérkőzésre.

Bilincsben vittek el egy bokszolót a rendőrök Fury és Wilder mérlegeléséről
Botrány és beszólogatás a nagy mérkőzés előtt.

Tyson Fury is eléggé lecsúszott a lejtőn. 2015-ben legyőzte Vlagyimir Klicskót, ám a várt visszavágó elmaradt, mert drogozott, ivott, el is tiltották. Végül azonban talpra tudott állni, 2018-ban visszatért, a mostani lesz azóta a hatodik mérkőzése. Wilder fenti válaszára pedig ismét csak előhozakodott azzal, hogy az amerikai valójában egy senki.

Én vagyok, aki legyőzte Klicskót. Én hoztam neked a legnagyobb pénzt az életedben. Egy barom vagy, akit még csak nem is ismernek a saját országában. És aztán kiállsz egy emberrel, aki meg akarta ölni magát? Azt hitted könnyű győzelem lesz, mi? Hát nem, ráadásul visszajöttem és szétrúgom a segged.

A fenti szócsata még csak egy része volt az egyórás show-nak, a visszavágó szervezői pedig jobbnak látták, ha inkább a szokásos egymásnak feszülős részt kihagyják a mérlegelésből, bár a kemény duma így is ment a színpad két végéről.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Mi lesz a visszavágón?

Az elmúlt napokban a szakírók és aktív vagy korábbi bokszolók próbálták megtippelni a végeredményt. Mind a kettő ökölvívó mellett hoztak fel pro és kontra érveket, a két fő csapásirány pedig senkit sem fog meglepni:

  • a legutóbbi mérkőzés óta edzőt is cserélő Fury (29-0-1) a képzettebb,
  • a bokszot 20 évesen elkezdő Wildernek (42-0-1) viszont irgalmatlan ütőereje van.

És épp emiatt nehéz megtippelni a végeredményt, mert Wilder az a bunyós, akit le lehet bokszolni 12 meneten át, de neki elég két másodperc is ahhoz, hogy eldöntsön egy mérkőzést.

Az általános vélekedés az, hogy ezúttal nem jut el a pontozókig a mérkőzés, most a 123 kilóval mérlegelő Fury kétszer talpra tudott állni az első meccsen, de ezúttal már nem fog menni neki és Wilder (104 kg) kiüti. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy Tyson Fury élete során mélyebbről is visszajött már, mint a ring padlója.

A vasárnap hajnali 3-kor kezdődő gálát Magyarországon a Sport1 közvetíti.

Kiemelt kép: John Gurzinski / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik