Tech

Itt terjed a leggyorsabban az oltásellenesség

Az amerikaiak 20 százaléka félreinformált az oltásokkal kapcsolatban, és ezeknek a fals információknak a nagy részét az internetről szedi össze – derült ki egy friss kutatásból. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói a tavalyi kanyarójárvány idején vizsgálták meg, hogy az emberek honnan szerzik a valótlan információkat a védőoltásokról és a betegségekről – írja a Futurism.

A kanyarót egyébként teljesen kihaltnak nyilvánították 2000-ben az országban, a szakértők szerint az oltásellenesség miatt tért vissza.
A kutatók azt találták, hogy a vizsgált periódusban a válaszadók 19 százalékának változott az oltásokkal kapcsolatos félreinformáltsága, közülük 64 százaléknál csak rosszabbodott a helyzet. Sokat számított az, hogy honnan érkezett a téves információ: kiderült, hogy azok, akik a közösségi médián keresztül tájékozódtak, sokkal nagyobb eséllyel hitték el az oltásellenes tartalmakat.

Kép: Getty Images

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az egész nem feltétlenül ok-okozati összefüggés, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a közösségi média miatt magasabb az oltásellenesek száma, de az kijelenthető, hogy kapcsolat mindenképpen van a kettő között. A kutatók úgy gondolják, hogy ha megemelnék az oltáspárti kontent mennyiségét ezeken a platformokon, az segíthetne a fals információk terjedésének megállításában – nem elég az, amivel a Facebook és az Instagram is próbálkozik, ugyanis az oltásellenes tartalmak visszafogása nem tűnik hatásosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik