Élet-Stílus

Így búcsúzott hűséges társától a rendőr

Dantét, a K9-es németjuhászt el kellett altatni. Gazdája szívszaggató levélben búcsúzott tőle.

“Egy hideg, havas nap történt. Aznap, amikor még a kiképzés is szünetelt a hóvihar miatt. Azon a napon egyedül maradtam a rettenetes döntéssel, hogy elaltassam-e 9 éve hűséges partnerem, vagy se. Senkinek sem kívánom…” Így kezdődik az a Facebookra posztolt szívszaggató búcsúlevél, amit Christopher Coscia posztolt massachusettsi állami rendőrség Facebook-oldalára, miután el kellett válnia hűséges társától.

A K9-es rendőrkutya, Dante a levél tanúsága szerint már régóta küszködött, komoly egészségügyi problémákkal. Pulmonális hipertenzióban szenvedett, melynek következtében a tüdőerekben állandóan és kórosan magas volt a vérnyomás. A németjuhász emiatt csak nehezn lélegzett és állandó rohamok gyötörték, mert az agyába nem jutott elég vér.


Dante
Kép forrása: Facebook

Christopher végül felesége születésnapja után úgy döntött, nem hagyja tovább szenvedni Dantét. Így azon a havas reggelen nekiindult, hogy utolsó útjára kísérje társát, aki az együtt töltött 9 év alatt több ezer kilónyi illegális kábítószert és pénzt, valamint egy gyilkost is lefülelt. A rendőr ezt írta utolsó útjukról:

“Nyolc órán keresztül autókáztunk a városban. Csak autókáztunk, ahogy előtte oly sokszor, miközben próbáltam eldönteni, mi a helyes: ha eltatjuk, vagy ha nem. Dante felegyenesedve ült, a környezet minden rezdülésére figyelt, fülelt. Ahogy mindig. Hogy lehet az, hogy egy kutya, aki alig tud lélegezni, így tud ülni a halála előtt?” – tette fel a kérdést Christopher, majd a búcsúlevél utolsó bekezdésében leírta azt is, társa és egyben legjobb barátja nem volt átlagos kutya.

“A legtöbb kutya, tudják… csak egyszerű kutya. De néha, nagyon ritkán találkozhatunk olyan példányokkal, akik legalább annyira emberiek, mint amennyire kutyák. Dante ilyen volt. Az ő emlékére írtam le ezt most.”

Figo szívszaggató búcsúja

Nem Dante az egyetlen K-9-es rendőrkutya, aki világhírű lett annak a különleges kapcsolatnak köszönhetően, ami gazdájához fűzte. Tavaly júniusban egy másik németjuhászról, Figóról cikkezett az egész világ, miután a maga módján ő is lerótta tiszteletét társa koporsójánál, akit menekülő bűnözők lőttek agyon. A megható képet még a fotós is könnyek között készítette.


Kép forrása: Jonathan Palmer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik