Nagyvilág

Trump tagadta hogy katonák sérültek meg az iraki válaszcsapásban, most kiderült, hogy 109-en agysérülést szenvedtek

Január elején Donald Trump a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón azt állította, hogy egyetlen katona sem sérült meg az iraki erők két amerikai támaszpont ellen intézett támadásában. Ahogyan korábban megírtuk, az iraki erők több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra. A rakétatámadás célja az volt, hogy megtorolják Kászim Szulejmáni tábornoknak, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokának Washington által végrehajtott bagdadi meggyilkolását.

A BBC cikke szerint azonban a Pentagon elismerte, hogy 109 amerikai katona könnyebb agysérülést szenvedett a januári rakétatámadásban. A sérültek közül 76 katona már vissza is tért a szolgálatba.

Január közepén jelentek meg az első hírek arról, hogy mégis voltak sérültek amerikai katonák között, de az első információk csak agyrázkódásról szóltak. Az MTI szemléjében emlékeztet, hogy Donald Trumpot a davosi Világgazdasági Fórumon is megkérdezték erről, ám az elnök annyit mondott: hallott róla, hogy néhány katona “fejfájástól szenved”, de szerencsére nincs komolyabb bajuk.

Január végén az amerikai védelmi minisztériumban tartott sajtókonferencián Mark Esper miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője már azt mondta, hogy 34 katonát ápolnak traumás agysérüléssel. Ez általában súlyos agykárosodást jelent, de Esper és Milley hangsúlyozta, hogy “enyhe sérülésről” van szó, amelynek alig volt tünete, ezért nem diagnosztizálták azonnal. A tárca szóvivője akkor azt mondta, hogy 16 katonát Irakban, kilencet Németországban, egyet Kuvaitban ápolnak, nyolc sérültet pedig hazaszállítottak az Egyesült Államokba.

Ezt követően jelentette be hétfői közleményében a Pentagon, hogy összesen 109 katonánál állapítottak meg könnyebb agysérülést. A tárca nem kívánt további kommentárt fűzni az információhoz.

A Pentagon adatai szerint 2000 óta mintegy 408 ezer katonánál állapítottak meg traumás agysérülést (TBI). Ez az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakemberei szerint “az agy normális funkcióinak elakadását jelenti”, oka leggyakrabban a fejet ért ütés, erős rázkódás vagy légnyomás.

Kiemelt kép: Ayman HENNA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik