Nagyvilág

Irán holnap elkezdi az urándúsítást, Nyugaton ezt már fenyegetésként kezelik

Irán megkezdi szerdán a fordói atomlétesítmény centrifugáinak feltöltését urángázzal, egy újabb lépést téve a négy évvel ezelőtti hathatalmi atommegállapodásban vállalt kötelezettségek fokozatos felmondásában

– jelentette be kedden Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban mondott beszédében.

Róháni azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy a fordói centrifugák feltöltésével kezdetét veszi a kötelezettségek felmondásának negyedik szakasza. Teherán tisztában van azzal, hogy az aláíró országokat érzékenyen érinti a fordói centrifugák újratöltése, de – hangsúlyozta Róháni – ezek a lépések mind visszafordíthatók, és Teherán tartani fogja magát az atomalkuhoz, ha a többiek is ezt teszik. Róháni két hónapot adott nekik erre.

A fordói létesítmény 1044 centrifugáját töltik fel gázhalmazállapotú uránnál, ami jelentős fejlemény, mivel a 2015-ös nukleáris megállapodással összhangban ezek a centrifugák eddig üresen forogtak.

Hétfőn Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője bejelentette, hogy újabb 30 korszerű, IR-6-os típusú urándúsító centrifugát helyeznek üzembe, ezzel megduplázva a számukat hatvanra, amit ugyancsak tilt a 2015-ös atommegállapodás.

Dominic Raab brit külügyminiszter kedden “nemzetbiztonsági fenyegetésnek” minősítette Irán újabb lépését. “Irán legutóbbi lépései egyértelműen megsértik a megállapodást, és veszélyt jelentenek nemzetbiztonságunk számára” – fogalmazott.

Franciaország felszólította Iránt, hogy vonja vissza döntéseit kötelezettségvállalásai fokozatos felmondására vonatkozóan. “Irán november 5-i bejelentése, hogy növelje dúsítási kapacitását, szembemegy a bécsi megállapodással, amely szigorúan korlátozza a tevékenységet ezen a téren” – mondta újságíróknak egy sajtótájékoztatón Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő.

Tavaly májusban Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, és azóta többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott, és júniustól elkezdte fokozatosan felmondani az atomalkuban vállaltakat.

Eddig három lépésben tette ezt, és minden újabb fázisban határidőket szabott a többi aláíró ország számára, hogy tegyenek az amerikai szankciókért kárpótlást nyújtó intézkedéseket. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már augusztus végén jelentette, hogy Irán meghaladta mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértékeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik