Gazdaság

Négygyerekesek adómentessége: nagy baki a törvényben

Elképesztően nagy adminisztrációs terhet zúdít a négygyerekes anyák nyakába a négygyerekes anyák kedvezmény igénybevétele, ha a kedvezményre való jogosultsága nem áll fenn az egész évben – hívja fel a figyelmet Angyal József adószakértő.

Az szja-törvény a négygyerekes anyákat kötelezi arra, hogy nekik kell utólag a bevallásban havonta kigyűjteni az éves jövedelmeikből – szükség szerint arányosítva – a kedvezmény alapját. Ehhez az anyák azonban semmilyen adatot nem kapnak segítségül sem a kifizetőtől, sem a NAV-tól, pedig a 08-as adatszolgáltatás révén a NAV-nak havi bontásban rendelkezésére állnak az adatok.

A 2021 májusában esedékes szja-bevallás elkészítésénél ezért a legnagyobb adminisztrációs terhet pont a négygyerekes anyáknak kell viselniük, ha az szja-bevallásban igénybe kívánják venni a négygyerekes kedvezményt. A jogalkotó olyan kötelezettséget ró a négygyerekes anyákra, melynek nincsenek törvényi alapja. Nem áll ugyanis az anya rendelkezésére olyan nyilvántartás, amely tartalmazná a kedvezmény alapját havi bontásban.

 Ez egészen elképesztő jogalkotói baki, ugyanis az adóhatóságnak a havi 08-as bevallások révén rendelkezésére állnak a kedvezmény alapját képező adatok havi bontásban. Az adóhatóság azért nem tudja majd szolgáltatni a havi adatokat, mert a jogalkotó elrontotta a 08-as adatszolgáltatási kötelezettség előírását is – fejtegeti az adószakértő.

Kiemelt kép: Fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik