Belföld

A Duna Kör cáfolja párttá alakulását

A Duna Kör cáfolja azon, 2005. október 8-án több médiaforrásban megjelent hírt, miszerint a Duna Kör párttá szerveződött volna és Lányi András a Duna Kör tagja lenne.

A szervezet közleményben arról tájékoztat a megjelent hírekkel szemben, hogy a Duna Kör független, különösen közhasznú környezetvédő szervezet, mely nem alakul párttá. Ezért hamisak, és minden alapot nélkülöznek azok az állítások, mely szerint a Duna Kör párttá szerveződne. Akik az Élőlánc Magyarországért Ökopárt nevében ilyen nyilatkozatot tesznek, valótlant állítanak, és jóhiszeműségük megkérdőjelezhető.

A szerezet továbbá hangsúlyozza: a Duna Kör hivatalosan, az egyesülési és gyülekezési törvény elfogadásával elsők között bejegyzett szervezet, hivatalosan 1989-ben alakult meg. Ekkor ugyan ténylegesen felmerült a Duna Kör párttá alakulása, de ezt az akkori vezetőség elvetette.

Lányi András azonban sem akkor, sem azóta nem csatlakozott a Duna Körhöz. A tényekhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy az 1994-ben megalakult Duna Körnek nem volt regisztrált tagsága, pusztán vezetősége, amely ez az ügyvivői testület volt. Lányi Andrásnak azonban ilyen megbízatása soha sem volt.

A Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer ellen a rendszerváltás előtt több társadalmi szervezet is harcolt Így például a Kék Lista, vagy a Nagymaros Bizottság. Ezek a csoportok gyakran együttműködtek, így volt ez az 1988-szeptember 12-i tüntetés megszervezésében is. Lányi András aktívan részt vett a Duna Mozgalomban, de tevékenységét nem a Duna Körben fejtette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik