Belföld

Veres András provokációnak tartja az SZDSZ kezdeményezését

Katolikus- és keresztényellenes provokációnak nevezte Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára hétfőn az MTI-nek Gusztos Péter, a liberális párt ügyvivőjének előző napi sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Katolikusellenesnek azért tartja a kijelentéseket, mert csupán a vatikáni megállapodás felülvizsgálatáról tett említést a politikus, holott ilyen egyezményeket más egyházakkal is kötött a magyar állam, keresztényellenesnek pedig azért, mert „érdekes módon” csak a keresztény egyházakat érintették a szabad demokraták felvetései.

Veres András szólt arról is, a szabad demokrata politikus nyilatkozata „abszolút valótlan állításokat” is tartalmazott; így nem másfélszerese az egyházi oktatási és szociális intézmények normatívája az államiakénak, nem vesznek át tömegesen állami fenntartású szociális intézményeket, illetve nem igaz, hogy az egyházi személyek után nem fizetnek egészségügyi és nyugdíj-biztosítási hozzájárulást.

Hozzátette: valóban helyi adómenteséget élveznek az egyházak, de ez vonatkozik minden más közszolgáltatást nyújtó vagy költségvetési szervként működő intézményre, társadalmi szervezetre vagy akár politikai pártra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik