Belföld

A visegrádi négyek levelet írtak Blairnek

Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia levélben az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair tudomására hozta, hogy a közös európai költségvetésre vonatkozó megállapodás hiánya "súlyosan alááshatja" az EU bővítésébe vetett bizalmat.

Az AFP francia hírügynökség a birtokába jutott levélből idézve kiemeli: a legfontosabb új csatlakozók azt várják az új költségvetéstől, hogy “az felerősíti a gazdasági növekedést és javítja a foglalkoztatást, erősíti versenyképességüket és elősegíti a tagállamok strukturális reformjainak végrehajtását”. London ez év december 31-ig tölti be az EU soros elnöki tisztét.

“A decemberi megállapodás hiányában az ezekre a kihívásokra adandó válaszok késedelmet szenvednek, csakúgy, mint az új EU-tagoknak az a törekvése, hogy behozzák lemaradásukat, és ez súlyosan aláásná a bizalmat azt illetően, hogy a kibővült Európai Unió képes megállapodásra jutni” – írja a négy kormányfő brit kollégájukhoz címzett levélben.

Magyarország, Csehország Lengyelország és Szlovákia – amelyek hat másik ország társaságában 2004 májusában csatlakoztak az unióhoz – vezetői e hét pénteken Budapesten találkozni fognak Tony Blairrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik