Belföld

Az UNESCO a Duna-parti látképet félti

Nem érte készületlenül a fővárost a hír, miszerint az UNESCO Világörökség Bizottsága aggályosnak tartja az alsó rakpart kiszélesítésének tervét. A szervezet a Duna-parti látképet félti a beruházástól – írja a Népszava.

Nem kapott még értesítést a fővárosi önkormányzat arról, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága megvétózta volna a budai alsórakpart kiszélesítését – jelentette ki a főpolgármester arra a sajtóhírre reagálva, miszerint az UNESCO Budapest védett Duna-parti látképét a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolná, ha a jelenlegi tervek szerint épül meg a budai főgyűjtő csatorna. Eszerint a csepeli központi szennyvíztisztító építéshez kapcsolódva a Margit-híd és az Erzsébet-híd között, a Dunával párhuzamosan a lépcsők helyén építenék a főgyűjtőt, felette pedig 10-15 méter széles zöld sávot alakítanának ki.

Demszky Gábor közölte: számoltak ezzel a lehetőséggel, s ígérete szerint tanulmányozni fogják az UNESCO álláspontját, majd alternatív megoldást készítenek. Az egyik lehetséges megoldásként említette, hogy a jelenlegi rakparti út alá helyeznék a főgyűjtőt. A másik lehetőség az, hogy “egy szinttel feljebb” a rakparti úton közlekedő villamospálya alatt helyeznék el a főgyűjtőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik