Belföld

Kínos helyreigazítás lopott novelláért

A plágium miatt kirúgták a fideszes lap munkatársát.

A Közép-európai Sajtó- és Média Alapítványhoz (Kesma) tartozó Dunántúli Napló egyik újságírója egy műkedvelő szerző Facebookon közzétett novelláját adta el a sajátjaként, ráadásul az „Én sztorim” rovatban – írta a Magyar Hang.

Az eredeti szerző, a NEManya blogon felháborodottan osztotta meg a cikket, tisztességtelennek nevezte a plágiumot. Hegedűs Bettina bocsánatkérést követelt a laptól, Fülöp Zoltán főszerkesztő elismerte a plágumot, de próbálta egy privát üzenettel megúszni a történeteket. Mivel a szerző ezzel nem érte be, megszületett a

Helyreigazítás.
A Dunántúli Napló október 14-i számában, »Az én sztorim« rovatban megjelent írás kapcsán megkereste szerkesztőségünket Hegedűs Bettina, a NEManya blog szerzője. Levelében leírta, hogy a Bátonyi Donát által jegyzett írás több ponton egyezést, hasonlóságot mutat egy általa, a saját blogján korábban közzétett történettel.

A szerkesztőség elfogadhatatlannak tartja, ha valaki hivatkozás, forrás megjelölése nélkül veszi át más mű tartalmát, sajátjaként adja elő más szerző írását. A Dunántúli Napló a plágium minden formáját elítéli, arra törekszik, hogy az ilyen eseteket elkerülje. A történtek miatt elnézést kértek a szerzőtől, Hegedűs Bettinától.

A Mediaworks külön közleményben tudatta, hogy a kiadó az érintett újságíró munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette.

 

Kiemelt kép: Nemanya blog/Facebook

plágium, mediaworks, kesma

Ajánlott videó

Olvasói sztorik