Sport

Nora Mörk visszavonulását sürgeti a térdprotézissel élő vb-ezüstérmes

Nora Mörk súlyos térdsérülése újabb vitákat generál, de akad már olyan vélemény is, amely szerint a kilencedik műtét után már nem szabadna erőltetnie a visszatérést.

Hanne Halén, a norvégok 13-szoros válogatott, 2001-ben világbajnoki ezüstérmet nyert kézilabdázója sok mindenen keresztülment pályafutása során. Megfordult a norvég Baekkelagets Oslo, a spanyol Ferrobus Mislata, illetve a dán Ikast-Bording és a Nordstrand IF csapataiban, végül számos térdsérülés és -műtét után a 2008-09-es szezon után 30 évesen vonult vissza a játéktól.

Nora Mörkre 9-12 hónapos kihagyás vár
A norvég kézisztár azt üzente, visszatér – de az kérdéses, hogy az olimpiára felépül-e.

A korábbi klasszis a Verdens Gang című norvég napilapnak elmondta, attól fél, Mörk ugyanarra a sorsra jut, mint ő. Halén a súlyos térdsérülések miatt már protézissel a térdében él, állandó krónikus fájdalom gyötri, és fiatal, 40 éves kora ellenére már nem élhet aktív életet.

Ha a pályafutását befejezve fájdalommentes életet szeretne élni, most kell befejeznie

– nyilatkozta a lapnak, de saját blogján bővebben is kifejtette a véleményét.

Nora Mörkre újabb 9-12 hónapos kihagyás, és a kilencedik térdműtét vár (Fotó: Patrik Stollarz / AFP)

„Sokkal jobban megértem, mint bárki más, hogy addig folytatja a játékot, amíg fizikálisan bírja. Ez természetesen az ő választása. De azt hiszem, hogy a körülötte lévő embereknek el kellene mondaniuk neki, hogy már eleget szenvedett. Mert mit tanítunk a fiatal sportolóknak? Azt, hogy újra és újra vissza lehet térni a sérülésekből, hiszen lám, a nagy sztárok is ezt csinálják. Ez a kép alakult ki, azaz teljesen rendben van, ha kézilabda közben sokszor megsérülünk. Valamit változtatnunk kell, csökkentenünk kell a sérülések számát. És ezt ma kell elkezdenünk!” – írta.

Hozzátette, a 16-19 éves korcsoportban rengeteg hasonló eset történt 2018-ban, pedig ezek a fiatalok azok, akiknek a teste még mindig fejlődik, akik naponta edzenek, és egyre több terhelést kapva egyre több meccset játszanak. Az egészség sokkal fontosabb, mint az összes mérkőzés megnyerése és a felelősséget a szülőknek és az edzőknek kell vállalniuk.

„A fiatal játékosoknak meg kell tanítani, hogy nem 16 vagy 19, hanem 25 évesen kell a legjobbnak lenni. Fontos, hogy hosszú karrierjük legyen, és ne pusztítsák el fiatalon a testüket. Azért mondom, mert tudom, mi történik, ha valaki túl messzire megy. Tudom, hogy mit jelent a fájdalom a hét minden órájában. Tudom, mit jelent abbahagyni az aktív életet. Tudom, milyen sötét van, amikor kialszik az összes fény és egyedül maradsz. Tudom, mit jelent mentálisan padlóra kerülni. Minden nap éreztem a saját bőrömön!”

Kiemelt fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik