A sörnek már az íze is a boldogsághormonként emlegetett dopamin termelődését váltja ki az agyban – derítették ki amerikai kutatók. Az Indianai Egyetem neurológusai a (sör iránti) vágyódás keletkezését vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy az agy még az alkoholmentes változatban is dopamintermeléssel válaszol a sörfogyasztásra.
„Úgy véljük, ez az első olyan, emberek bevonásával végzett kísérlet, amely azt mutatja ki, hogy az alkohol bódító hatása nélkül egy szeszes italnak már az íze is kiválthatja ezt a dopaminaktivitást” – jelentette ki David Kareken neurológus.
A vizsgálatot 49 férfi bevonásával végezték: a résztvevők kedvenc sörmárkájukat vagy egy alkoholmentes sportitalt fogyasztottak, ennek során vizsgálták az agy dopaminaktivitását.
Mint kiderült, a sörfogyasztás esetében már önmagában a „nektár” íze is dopamintermelődést váltott ki. A hatás ráadásul sokkal nagyobb volt, mint a sportital esetében.