Élet-Stílus

A sör megfázás ellen is jó

Nemcsak az életet hosszabbítja meg, de ami még ennél is jobb, a megfázás ellen is jó.

A titok nyitja a kesernyés ital egyik fő alkotóeleme, a humulon, ami kifejezetten gabonákban található. Japán kutatók szerint ez az alkotóelem nem csak a sör ízében játszik jelentős szerepet, de az egészségben is: hatékony ellenszere ugyanis a megfázásnak.

A Sapporo Orvosi Egyetem kutatóinak erre vonatkozó vizsgálatai bizonyították, hogy a humulon hatékony ellenszere az úgynevezett RS-vírusnak, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása van. Mi az az RS-vírus? Jun Fuchimoto, az egyik kutató elmondta, hogy újszülöttek és kisgyermekek esetében az RS légzési nehézségeket, tüdőgyulladást okozhat, ennek ellenére mind a mai napig nem létezik védőoltás ellene.

A vírus nemcsak a gyerekekre, de a felnőttekre is veszélyes lehet: a téli, hideg időszakban éppolyan tüneteket okoz, mint a nátha vírusa. A sapporoi kutatók eredményeik ismeretében azt javasolják, hogy a jövőben készüljenek olyan – természetesen alkoholmentes – humulontartalmú ételek és italok, melyeket a kisgyermekek is fogyaszthatnak.

A sör köztudottan egészséges

Nem ez az első olyan alkalom, hogy kutatók a sör jótékony hatásairól számolnak be. Novemberben a Heineken sörgyártó cég egyik vezetője, a CNBC televíziós csatornájának adott interjújában beszélt arról, hogy a sör amellett, hogy természetes, ráadásul egészséges is, ugyanis kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy pohár tej. Emellett magas szilikontartalmának köszönhetően segít a csontok állagát megőrizni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik