Nagyvilág

Joe Biden örökös békét ígér, ha elnök lesz

Afganisztánban és a Közel-Keleten megszűnnének a háborúk és leszámolna az autokratákkal.

A volt amerikai alelnök, a Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa csütörtöki New York-i kampányrendezvényén azt mondta, ha elnökké választják, mindörökre megszűnnek a háborúk Afganisztánban és a Közel-Keleten. Joe Biden azt ígérte: elnökségével Amerika újra vezető szerepet játszik az autoriter rendszerek, a globális bizonytalanság elleni harcban. Szerinte Donald Trump „Amerika az első” mottójú háborús hangulatú, rövidlátó politikája veszélybe sodorja az Egyesült Államok érdekeit és a demokráciát világszerte.

A világ demokráciái azt várják Amerikától, hogy álljon ki azon értékek mellett, amelyek egyesítik őket… Trump mintha egy másik csapatnak volna a tagja

– mondta. A jelenlegi elnök „a hiúságára apelláló diktátorokat ölel magához”, világszerte a nacionalizmust, az idegengyűlöletet és az elszigetelődést erősíti. Szerinte a világnak szüksége van az amerikai vezetésre, az ő elnökségével pedig Washington nemcsak visszatérne az Egyesült Államok második világháború utáni hagyományos szerepéhez, hanem a 21. századi problémák megoldására is felhasználná befolyását.

Joe Biden a sürgető gondok közé sorolta a klímaválságot, a multilateralizmust felváltó új kereskedelmi egyezményeket és az atomfegyverek terjedését,  amelyek ellen az Egyesült Államok vezette globális szövetségi rendszer kellene.

Ha az Egyesült Államok nem vállal vezető szerepet ezekben az erőfeszítésekben, akkor valamely más nemzet lép majd a hatalmi vákuumba, vagy senki, és akkor eluralkodik a káosz.

A volt alelnök azt ígérte, véget vet az Afganisztánban és a Közel-Keleten folyó végtelen háborúknak. Biden 1991-ben nem támogatta az iraki erők kiűzését Kuvaitból és 2001-ben Afganisztán lerohanását – teszi hozzá az MTI emlékeztetve arra is, hogy a 76 éves politikus pár héttel ezelőtt a nyilvánosság előtt azt ígérte, ha őt választják meg elnöknek, akkor sikeresen gyógyítani fogják a rákbetegséget is.

Kiemelt kép: MTI/AP/Wilfredo Lee

Ajánlott videó

Olvasói sztorik