Közélet

Titkos hangfelvétel bizonyítja, hogy az oroszok dollármilliókat próbáltak Salvini pártjához pumpálni

Matteo Salvini olasz belügyminiszter egyik közeli szövetségese három olasz és három orosz üzletember részvételével titkos megbeszéléseket tartott 2018. október 18-án arról, hogy tudnának több 10 millió dollárnyi, orosz olajüzletekből származó pénzt a szélsőjobboldali pártjukba pumpálni, derül ki a Buzzfeed News által megszerzett hangfelvételekből.

A 444.hu cikke szerint a 15 perces tárgyalás témája az volt, hogy egy nagy orosz olajcég legalább 3 millió tonna üzemanyagot adna el az Eni olasz olajcégnek kb. 1,5 milliárd dollárért. A vásárlás közvetítőkön keresztül zajlott volna, az eladó fél pedig az akkor árak alapján úgy 65 millió dolláros kedvezménnyel kecsegtetett.

Ez a pénz végül a Ligához, Salvini pártjához került volna, ami törvénysértésnek minősül az olasz választási törvény értelmében, hiszen a pártok nem fogadhatnak el nagyobb összegeket külföldről.

Az orosz tárgyalópartnerek Salvini csak „európai Trump”-ként emlegetik. Gianluca Savoini, aki korábban Vlagyimir Putyin római látogatásakor együtt ebédelt az orosz elnökkel, azt mondta,

egy új Európának közel kell állnia Oroszországhoz, mint korábban, mert vissza akarjuk szerezni a szuverenitásunkat.

A beszélgetésben Magyarország is szóba kerül, de csak érintőlegesen, amikor az olaszok a szövetségeseik közt említik Orbán Viktort és más országok szélsőjobboldali pártjait.

A beszélgetés teljes angol nyelvű leirata itt olvasható.

Kiemelt kép: Andreas SOLARO / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik