Gazdaság

Újra lesz magyar tengeri kikötő

Triesztben vett 31 millió euróért a kormány egy 300 méteres partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet.

Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot létesít Triesztben a magyar vállalkozásoknak. Erről pénteken írtak alá megállapodást – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint ez az elmúlt évek egyik legfontosabb szerződése, stratégiai fontosságú a magyar vállalatok és Magyarország számára.

A külügyminiszter a Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón azt mondta,

egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vettek meg  Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében.

A vámszabadkikötőben csaknem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek, hogy a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna, avagy 78 ezer konténer lesz évente.

A megállapodással új fejezet kezdődik a magyar-olasz kapcsolatokban, a két ország közötti együttműködés pedig még soha nem volt ilyen biztató. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Olaszország az ötödik legnagyobb kereskedelmi partnerünk, egyben az ötödik legfontosabb beruházó Magyarországon, 700 olasz vállalat több mint 15 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Trieszt mint magyar kikötő? Inkább lesz kínai
Globális és lokális versenybe száll be Magyarország azzal, hogy Triesztben kikötőberuházást tervez az Orbán-kormány. Az olasz város az USA és Kína játszmájának lett a része az utóbbi hónapokban.

Matteo Salvini azt hangsúlyozta, hogy a „fejlődés irányába nyitnak kikötőket”, és az együttműködési megállapodás kiemelten hozzájárul az olasz gazdaság növekedéséhez is. Mint mondta, Szijjártó Péterrel beszéltek energetikai, mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről, közös védelmi elgondolásokról. Tárgyaltak nagy infrastrukturális együttműködésről, energetikai útvonalakról, amelyek független összeköttetést biztosítanak a két ország között. Salvini úgy vélte, ezek gazdaságilag Triesztnek is nagyon fontosak, a magyar gazdaság pedig kibontakozóban van és „erős fejlődési útvonalon” halad.

Salvini péntek délelőtt felhívta a szlovén és a horvát belügyminisztert is, mert nyitott kikötőket szeretnének, nyitott határokat, amelyek a gazdagságot erősítik. Salvini elmondta azt is, hogy Friuli-Venezia Giulia tartomány kormányzója, Massimiliano Fedriga szeptemberben ellátogat Magyarországra, ahova ő is igyekszik elkísérni a kormányzót. (mti)

Kiemelt kép: MTI/KKM/Burger Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik