Ha valaki egy héten átlagosan 7 óránál is kevesebbet alszik, az valószínűleg már tapasztalta magán, hogy könnyebben megkívánja a zsíros ételeket, a rágcsálnivalókat, mint máskor. Főleg a nőket veszélyezteti az úgynevezet “érzelmi alapú” táplálkozás – állítják amerikai kutatók, akik az alváshiány és az egészségtelen táplálkozás közötti kapcsolatot vizsgálták.
A kutatásból kiderült, hogy az alváshiány mértékével egyenes arányban nő az édegességek, rágcsálnivalók, a zsíros ételek fogyasztása. A szakértők aggódnak, mert egyre több az olyan fiatal, akik iskolai feladataik, a barátok, vagy egy tévéműsor kedvéért megnyújták az éjszakát, majd a fellépő energiahiányt egészségtelen ételekkel kompenzálják, ami hosszútávon elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.