Belföld

Öt évet kapott a két hónapos Benett bordáit eltörő apa

A Győri Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés miatt öt év börtönre ítélte azt a férfit, aki ököllel esett a babájának két és fél évvel ezelőtt. E. Béla a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A pici anyját felmentették.

A párnak 2016-ban született meg a második gyermeke, Benett. Nem éltek együtt, de az apa alkalmanként látogatta gyermekeit. A férfi 2016 decemberében az asszony lakhelyére ment, hogy együtt töltsék az ünnepeket. Az apa a nő és a gyermekei által használt szobában tartózkodott a nővel és a kisebb gyermekükkel, aki nyűgös volt és hangosan sírt.

A férfi ettől annyira ideges lett, hogy kikapta a csecsemőt a babakocsiból és ököllel többször is hátba vágta. Ettől kezdve Benett, rövid alvásszünetekkel éjjel-nappal folyamatosan sírt. A nő látta a bántalmazást és látta a csecsemő állapotát, ennek ellenére csak napokkal később vitte el Kapuvárra, az ügyeletet ellátó orvoshoz. A doktor megállapította, hogy a csecsemőnek tüdőgyulladása van, továbbá a testén bántalmazásra utaló jeleket talált, ezért kórházba utalta.

A kórházi vizsgálat megállapította, hogy a babának több bordája is eltört, továbbá a háta bal oldalán, a gerinc vonalában lévő lágyrész bevérzéses sérülését szenvedte el. A nő vallomásában elmondta, hogy a férfi bántalmazta a két hónapos babájukat, ezt alátámasztották az orvos-szakértői vélemények  is.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a két hónapos gyermek hasfájós volt, amely okozhatta a szüntelenül fennálló nyűgösséget, továbbá a tüdőgyulladása már a bántalmazása előtt is fennállhatott, e két tünetegyüttes pedig rendszeres sírással járhatott a gyermeknél. Pár nap múlva, amikor már a rokonok is orvosi segítséget javasoltak, az anya orvoshoz vitte a gyermeket.

A szülők előtte még át is öltöztették a picit, de még ekkor sem észleltek rajta semmilyen külsérelmi nyomot. A bíróság szerint ebből következően a nő esetében nem állapítható meg a segítségnyújtás elmulasztása, nem valósított meg bűncselekményt, ezért felmentésére került sor.

A kisfiát ököllel verő apa és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A nő és védője tudomásul vette az ítéletet, míg az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a nyilatkozata megtételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik