Tech

Azzá alakul az IKEA robotbútora, amire épp szükség van

Az Ikea új, robotikus bútorrendszert dob piacra Rognan néven az amerikai Ori Living startuppal közösen. A „robotbútor” lényegében egy nagy tárolórendszer, ami íróasztalt, gardróbot, szekrényeket, ágyat és még kihúzható kanapét is magába foglal. Érintőkijelzőn lehet vezérelni, és teljesen multifunkciós, még arra is képes, hogy egy kisebb szobát két részre válasszon. Elsősorban azoknak a városi lakosoknak ajánlják, akik kisméretű szobákban, minigarzonokban élnek, és minél hatékonyabban használnák ki a rendelkezésükre álló teret.

A Rognan az Ori robotikai platformjára épül, és az Ikea Platsa kollekciójába tartozó bútorokból áll, emellett kompatibilis a Tradfri széria okoslámpáival is. A bútorgyártó elmondása szerint a Rognannel akár nyolc négyzetmétert is meg lehet spórolni, ami talán nem tűnik soknak, de egy minigarzon esetében hatalmas segítség.

Az IKEA Instagramján azt írja, hogy mivel a városok egyre népesebbek, és élettereink csökkennek, a lakóknak olyan multifunkciós, komplett berendezések kellenek, amiket az igényeikhez tudnak igazítani.

„Ahelyett, hogy a bútorokat kisebbre terveznénk, a bútort alakítjuk arra, amire éppen kell. Amikor alszunk, nincs szükség a kanapéra, amikor a gardróbot használjuk, felesleges az ágyunk.” – mondta ezzel kapcsolatban Seana Strawn termékfejlesztő.

A bútor első körben Hong Kongban és Japánban lesz vásárolható 2020-tól, később más országokban is megjelenhet, árát egyelőre nem tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik