Nagyvilág

EP-választás: Két mandátumot kap az RMDSZ

Az eredmények kormányváltó hangulatot tükrüznek.

Összesen hat párt (pártszövetség) küldhet képviselőket Brüsszelbe -írja az Adevărul alapján a Maszol.ro. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) 27 százalékkal nyert. A 22,5 százalékkal 2. kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) csak egy hajszál választja el az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) választási szövetségtől (22,4%).

A PSD koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem lépte át az ötszázalékos küszöböt.

Az 5,4 százalékkal a hatodik helyen végzett RMDSZ viszont megőrizte eddigi két helyét.

Az EP-be Winkler Gyula eddigi európai parlamenti képviselő és Vincze Loránt, a FUEN elnöke jutott be.

A Maszol.ro azt is felidézi, hogy a korábban szélsőségesen magyarellenes műsorai miatt megbírságolt Rareș Bogdan tévés, a győztes PNL listavezetőjként a választások estéjén magyarul köszöntötte a nézőket, drukkolt az RMDSZ-nek.

Korábban a Magyar Hang azt írta, a romániai választási adatok alapján, hogy szavazatok tízezrei érkeztek az EP-választáson az RMDSZ-re olyan megyékből, ahol egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen élnek magyarok, akik nem tudják, mi a megfelelő forgatókönyv a számukra. Ezt Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője mondta a Hír Tv-ben. Szerinte kaotikusak az állapotok, a bizalmatlansági indítvány benyújtása is terítéken van az EP-választáson született ellenzéki siker és amiatt, hogy a szociáldemokraták vezetőjét, Liviu Dragneát bebörtönözték.

Kiemelt kép: Kelemen Hunor, az RMDSZ  elnöke Kolozsváron. 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik