Közélet

Óvodás jelek is lesznek az új mobiljegyrendszerben

Júniustól már használhatják a reptéri buszok utasai.

Szerdán bemutatták a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által fejlesztett új mobil tömegközlekedési jegyet, amit az Index ki is próbált, júniustól pedig a reptéri 100E buszokon már az utasok is használhatják.

A rendszer használatához le kell tölteni egy alkalmazást, és regisztrációra is szükség lesz, majd ki kell választani, milyen jegyre van szükség, és bankkártyával fizetni. Az érvényesítés folyamata meglehetősen szórakoztató lesz: az utasnak kell majd telefonjával leolvasni a vezetőfülkén elhelyezett QR-kódot, majd a mobil kijelzőjén megjelenik egy óvodás jelhez hasonló ábra, amit meg kell mutatni a sofőrnek. A sofőr ellenőrzi, hogy az ő mobilkészülékén ugyanaz az ábra jelenik-e meg, ha igen, akkor felszállhat az utas.

Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva elárulta: ha egy etikus hekker hibát talál a rendszerben és bejelenti, nem fogják feljelenteni, inkább együttműködnek vele a hiba kijavításában. A BKK-nak nem kell fizetnie a rendszer kiépítéséért, az eszközöket is a szolgáltatás részeként kapják, és 5 százalékos értékesítési jutalékot adnak át a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nek. (Illusztráció: MTI / Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik