Kultúra a világ egy fura hely

Az óriáspók, ami éveken át ölte egy lengyel falu papjait

A legenda szerint félkilósra megnőtt nyolclábú sorban küldte Szent Péter elé a katolikus lelkek ápolóit, mielőtt a falubeliek felfedezték volna, hogy valami nagyon nincs rendben.

A Varsótól száz kilométerre fekvő Skrzyńsko első látásra csak egy átlagos lengyel falunak tűnik, az alig ezerszáz fős kistelepülés temploma adja azonban a katolicizmus és a fura szörnyek legfurább találkozásának sztoriját:

a papok egész sorát a túlvilágra küldő fél kilós óriáspók esetét.

A környéken ismert legenda szerint egy nyolclábú egyszer csak beköltözött a templom mennyezetére, épp a pap ebédlőasztala fölé, ahol az évek során nem csak óriásira nőtt, de a csáprágóiról az ételbe csöpögő mérge is egyre erősebb lett.

Fotó: Rolf Dietrich Brecher

Ennek fényében nem is túl meglepő, hogy a pap hétről hétre egyre gyengébbnek érezte magát, néhány hónap múlva pedig elhunyt. A helyiek nem tulajdonítottak ennek túl nagy jelentőséget: új papot hívtak, de néhány hónap múlva ő, illetve az utódai is elhunytak.

A falusiak fejébe ez már szöget ütött, és átvizsgálták az épületet, ahol legnagyobb meglepetésükre összefutottak a már megállás nélkül mérgét csorgató pókkal, akit szerencsére könnyen sikerült a másvilágra küldeni.

A templom szentély felőli képe – Fotó: Atlas Obscura

Testét az arachnofóbiások legnagyobb sajnálatára nem egy csoportos sikítófrász keretében semmisítették meg, hanem kitömve a polgármesteri hivatal dísze lett.

A vérfagyasztó alkotás a második világháborúban sajnos eltűnt – írja az esetről beszámoló Atlas Obscura – , de a falusiak jó eséllyel ma sem felejtették el a lényeget:

nem feltétlenül jó ötlet egy mérges pókkal egy fedél alatt élni.

Az egyetlen bökkenő, hogy Lengyelországban nem is élnek emberre veszélyes pókok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik